Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Най-зрелищната снимка на НЛО, правена някога, или свръхсекретната американска шпионска програма „Аврора“

Дейвид Кларк от „Дейли Мейл“ разказва как е открил уникална снимка на неидентифициран летящ обект (НЛО), който според неговото разследване е част от свръхсекретната американска шпионска програма „Аврора“. Снимката е заскретена от 32 г. от британското министерство на отбараната, а авторите й са изчезнали.

На 4 август 1990 г. двама млади мъже работят като готвачи в хотел в Питлохри в красив град Хайланд Пъртшир, точно до националния парк „Кеъргормс“ в Шотландия.

В 21 часа след дълъг ден в горещата кухня, те се движат на около 9 мили на север по A9 за разходка по хълмовете край парка.

Внезапоно виждат огромен, солиден, с форма на диамант обект, дълъг около 100 фута, кръжащ тихо в небето над тях. Ужасени, те се скриват в близките храсти.

Минути по-късно те чуват реактивен самолет, който отива от север: през 1990 г. Кралските военновъздушни сили имат две ескадрили изтребители Tornado в 24-часова готовност за прихващане на руски самолети нарушители.

Самолетът обикаля „нещото“, преди да продължи по първоначалния си курс, сякаш пилотът също е видял обекта и се е върнал, за да го види отблизо.

В крайна сметка двамата мъже изваждат камерата си от мястото, където се крият, и снимат шест кадъра. В този момент обектът се изстрелва вертикално нагоре и изчезва в небето.

Убедени, че току-що са видели НЛО, те занасят снимките си в Daily Record, един от водещите вестници в Шотландия. Снимките и историята им обаче не са отпечатани никога. Вестникът предава снимките на Министерството на отбраната на Великобритания.

И тогава снимките просто изчезват заедно с двамата млади готвачи.

До сега.

Тук за първи път можем да разкрием тази липсваща снимка – снимка, която един вътрешен човек от министерството на отбраната (МО) описа като най-зрелищната снимка на НЛО, улавяна някога. Това е снимка, която МО и Националният архив са направили всичко възможно, за да остане скрита. Въпреки че информацията обикновено би била публикувана след 30 години, министерството не е публикувало оригиналната снимка и иска имената на свидетелите да бъдат останат засекретени за още 54 години – до 2076 г. – поради „опасения за неприкосновеността на личния живот“.

Като университетски преподавател и разследващ репортер, който е прекарал три десетилетия, потопен в света на уфологията, чух историята на мистериозното „досие Калвин“ – за липсващата снимка и доклад за този инцидент в Калвин.

Какво се е случило с досието, мъжете, които са снимали НЛО и как и защо самото му съществуване е било крито в продължение на 32 години, беше пъзел, който бях решен да наредя. Където и да търсех отговори обаче, намирах вътрешни хора, които блокираха запитванията ми – докато не извадих късмет и не намерих пенсионирания офицер от военновъздушните сили Крейг Линдзи, първият служител, който говори с един от младите готвачи след тази нощ.

Той беше готов да говори с мен и най-вълнуващото от всичко е, че открих, че е нарушил протокола този ден и е скрил копие от изображението преди да изпрати цялото досие – включително и негативите – до Министерството на отбраната в Лондон.

Той е държал тайното копие на бюрото си в продължение на 32 години. Сега е на 83 години и все още живеещ в Шотландия.

„Чакам някой да се свърже с мен повече от 30 години“, каза той.

Най-зрелищната снимка на НЛО или свръхсекретната американска шпионска програма "Аврора"

Офицерът от Кралските военновъздушни сили Крейг Линдзи показва 32-годишна снимка на НЛО, описана като „една от най-добрите в света“, засекретена от британското министерство на отбраната. Снимка: Daily Mail

И така, какво да правя с него? В момента, в който Крейг ми показа снимката, знаех, че гледам нещо изключително. Да, това е черно-бяло изображение, отпечатано на цветна хартия, а дърветата и оградата изглеждат малко размазани, сякаш фотографът е снимал в момент на паника – което е в съответствие с тяхната история. Но камерата е фокусирана върху странния обект с форма на диамант в центъра на кадъра. За разлика от много други изображения на НЛО, това очевидно е структуриран кораб с неизвестен произход. Той изглежда неземен и различен от всеки конвенционален самолет.

И това е най-добрата снимка на НЛО, която някога съм виждал.

Повярвайте ми, аз не съм лековерен, заблуден теоретик на конспирацията. Бях станал циничен, след като гледах стотици неубедителни фотографии и филми: размазани, извън фокус снимки на това, което лесно би могло да бъде фризби, улични лампи или дори чайки.

Но това очевидно беше нещо различно. Потърсих за анализ Андрю Робинсън, старши преподавател по фотография в университета в Шефилд Халам. Той е убеден, че това е истинско, а ако е измама, то много сложна, включваща скъпо, сложно оборудване и летящи модели, които няма как да са били на разположение на двама готвачи в хотел.

Той ми каза: „Моето заключение е, че обектът определено е пред камерата, т.е. не е фалшив, поставен в постпродукция.“

Крег Линдзи, прагматичен, логичен бивш държавен служител, прекарал десет години в армията, е убеден, че образът – и уплашеният човек, с когото е говорил в този ден – са истински. Първоначално той се притесняваше да говори с мен в случай, че наруши Закона за служебната тайна. Но след 32 години правене на това, което му е било казано, и е мълчал, сега той иска истината да излезе наяве.

„Като пресаташе за Шотландия се занимавах с много доклади за НЛО, но повечето бяха само от светлини в небето. Беше очевидно, че този е различен. Когато попитах какъв шум е вдигнал, човекът каза: „Изобщо не издаваше никакъв шум.“ До този момент не се отнасях много сериозно към него, но когато той каза, че е било тихо, изведнъж осъзнах, че няма самолет, за който да знам, че е безшумен.

Линдзи урежда негативите, които мъжете са предали на Daily Record, да бъдат събрани и изпраща по факс копие, напавено с най-добрия печат, на вече несъществуващото бюро за НЛО на Министерството на отбраната в Лондон.

„Преди дори да успея да се върна на бюрото си, телефонът звънеше и контактът ми каза: „Разкажи ми повече за това. Можете ли да получите негативите?“

Когато посещава МО по-късно същата година обаче, той вижда снимката от Калвин, разпечатана в размер на плакат на стената на офиса на отдела за НЛО.

„Попитах ги как се справят. Казаха, че се разследва. Казаха ми да го „оставя на Лондон“… те ме помолиха да не се намесвам, така че съм направил точно това“, каза той.

„Годините минаваха и постепенно просто забравих за копието в чекмеджето си. Сега се надявам, че двамата свидетели ще излязат и ще разкажат собствените си истории.“

И аз се надявам. Интересът ми към наблюденията на НЛО започна през 1990-те години, когато, работейки като журналист в Йоркшир, започнах да използвам Закона за свобода на информацията, за да искам достъп до файлове на МО за известни инциденти с НЛО като инцидента в гората Рендълшам, който често се нарича британския Розуел (инцидент през 1947 г. в Ню Мексико, за който се смята, че е прикриване на доказателства за НЛО).

Въпреки че оскъдните документи на МО за инцидента в Калвин бяха разсекретени, имената на фотографа (и Крейг Линдзи) бяха премахнати от файла съгласно законите за защита на данните. Обикновено те биха били публикувани след 30 години – на 1 януари 2020 г. – но МО и Националният архив продължават да настояват, че трябва да бъдат пазени в тайна още 54 години – до 2076 г. – поради „опасения за неприкосновеността на личния живот“.

Дори решението на Daily Record да не публикува историята е интригуващо. Дали са получили заповед за забрана за публикуването й  (D-Notice), основана на опасения за националната сигурност, издадена от МО?

Макар че това може да звучи като нещо от сериала „Досиетата Х“, някои умни детективи като моя колега уфолог Матю Илсли откриха, че редакторът на Daily Record, вече покойник, е бил член на комисията за D-Notice на МО по това време. Съвпадение?

Какво имат да крият след всички тези години? Не мисля, че мистериозният самолет е пристигнал от друга галактика. Вярвам, че е създаден от човека някъде в таен хангар. Свидетелите просто са имали този шанс „едно на милион“ да бъдат на това конкретно място по това време.

Не забравяйте, че това беше 1990 г., краят на Студената война. Войната в Персийския залив започна буквално дни по-рано. Светът беше – както мнозина биха казали, че все още е днес – разделен по бойните линии: „те и ние“.

От средата на осемдесетте години се носят слухове за строго секретен, екзотичен, американски разузнавателен самолет, наречен „Аврора“ – тих, свръхзвуков, геометрично оформен кораб, използван за шпионски мисии.

Въпреки че никога не е имало съществени доказателства, че някога е бил построен или летял, през годините е имало многобройни необясними наблюдения и инциденти както в САЩ, така и във Великобритания, които подхранват мита за Аврора – включително инцидента в Калвин.

През 1991 г. министърът на отбраната отрече в парламента, че САЩ са получили разрешение да летят или да приземят тайния си шпионски самолет във въздушното пространство на Обединеното кралство след съобщения, че „Аврора“ е била забелязана да напуска RAF Machrihanish на Mull of Kintyre.

Но документите, които получих с помощта на Закона за достъп до информацията, предполагат, че някои служители на разузнаването на МО са вярвали, че „Аврора“ съществува, но не им е било позволено да кажат нищо публично.

Източник от Министерството на отбраната ми казва, че след като шефовете на британското разузнаване са осъзнали, че снимките в Калвин показват строго секретен американски проект, те веднага са били класифицирани като секретни.

Миналия юни Пентагонът публикува дългоочаквания си доклад за това, което сега нарича UAP или „неидентифицирани въздушни явления“ след поредица от подобни наблюдения и пускането на филми, показващи бързо движещи се НЛО, взети от пилоти на американския флот. Новата американска работна група за UAP изброи пет категории за инциденти с НЛО и една от тях е „класифицирана програма“, разработена от правителството на САЩ.

Убеден съм, че снимката в Калвин показва една от тези класифицирани програми. Междувременно американското, а вероятно и нашето собствено правителство, намериха за полезно да „запазят мита за летящите НЛО“, защото това осигурява полезно прикритие за собствените им тайни военни дейности.

Но в този случай прикритието им било разкрито от двама млади мъже, които са били на грешното място в грешното време. МО трябва да обясни на обществеността защо как могат да оправдаят запазването на самоличността им в тайна за още 54 години. И също така трябва да обясни какво се е случило с негативите и тяхното досие по случая – в противен случай те просто добавят допълнителна мръсотия към мелницата на теоретиците на конспирацията, които вярват, че властите крият „истината“ за посещенията на извънземни на Земята. Не може да се каже, че снимките вредят на държавните интереси.

Снимката от Калвин е, по мое мнение, най-доброто изображение, показващо неидентифициран летящ обект, правен някога. Но както д-р Дж. Алън Хайнек, консултант на бившия проект за НЛО на американските военновъздушните сили, веднъж каза: „Неидентифициран на кого?“

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.