Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нападателят на Фицо: „Не съм съгласен с политиката на правителството“ (ВИДЕО)

Полицията потвърди самоличността на задържания мъж, който стреля по словашкия премиер Роберт Фицо. Извършителят на опита за убийство е  71-годишният писател Юрай Чинтула, основател на литературен клуб от град Левич. Написал е три стихосбирки, през 2010 г. е издадал роман. От 2015 г. е член на Съюза на словашките писатели.

Привърженик е на опозиционната либерална партия „Прогресивна Словакия“. Преди да открие огън срещу премиера, стрелецът извикал „Робо, ела тук“. Словашката телевизия RTV показа моментa, в който Фицо се приближава към гражданите, които са се събрали пред сградата, където току що е приключило изнесено правителствено заседание. Премиерът отива да ги поздрави. Секунди след това се чуват пет изстрела. Фицо получава рани в корема и рамото. Състоянието му е критично, съобщи говорител на правителството.

Стрелецът е използвал законно притежавано оръжие. В социалната мрежа X/Twittеr беше публикувано видео с Чинтула в ареста. Арестуваният обяснява, че не е съгласен с политиката на правителството. На записа се чува мъжки глас, който пита: „И затова решихте какво преди месец?“ Чинтула отговаря: „Средствата за масова информация се ликвидират. Защо се атакува RTVS? Съдия Мазак (бивш председател на Съдебния съвет – б.р.) защо е уволнен?“, попита Чинтула. Това е краят на видеото. Въпросът на разпитващия предполага, че извършителят е взел решение за стрелбата преди месец.

Любош Блаха, заместник-председател на парламента, обвини медиите и опозиционната партия „Прогресивна Словакия“, чийто симпатизант е бил стрелецът, че са отговорни за това да се стигне до днешния инцидент, съобщава Aktuality.

Изпълняващият длъжността председател на словашкия парламент Петер Жига коментира, че това е „резултатът от разделянето на словашкото общество на два непримирими лагера“.

Опозиционната „Прогресивна Словакия“ заяви, че стрелецът не е член на тяхното движение и че те осъждат „този отвратителен акт и са загрижени за по-нататъшната ескалация на напрежението“ в обществото.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.