Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Напливът от платежоспособни украински бежанци рязко вдигна цените на наемите

Янна Драганова, собственик на агенция за недвижими имоти „Сити Инвест“: След началото на кризата в Украйна цените на имотите у нас скочиха двойно. Напливът от платежоспособни украински бежанци е причината за рязкото поскъпване на наемите

Защо цените на имотите се вдигнаха толкова рязко, има ли спекула?

След началото на пандемията от корона вируса настъпи и банкова криза, която не даваше сигурност и хората масово започнаха да теглят спестяванията си от банките и да ги инвестират в недвижими имоти. Недвижимите имоти освен за живеене масово се използват и за средство за инвестиране на пари. Покупката на недвижим имот в правилната локация може да носи много добра доходност на инвеститора.

Тогава беше и големият бум в търсенето на селски имоти особено от млади семейства с деца, които не издържаха да бъдат затворени в малките си апартаменти в града. Хората също така осъзнаха, че паричните им средства, затворени в банка, не им носят никакъв доход, а по-скоро загуби от инфлация, такси от банки и т.н.

Наблюдава се рязък скок на цените на имотите от момента на избухването на войната в Украйна. Строителите вдигнаха цените на новото строителство, като се оправдаха с недостига на строителни материали и също така покачване на цените им. Разбира се, по-същото време скочиха и цените на горивата, а от там и на всички останали стоки.

Смело мога да твърдя, че разликата в цените на имотите от преди кризата в Украйна и сега е двойна т.е., ако един двустаен апартамент преди 2 години е бил 35 000 евро, то той днес се предлагана цена от 65 000 евро.

Интересен факт е, че цените на имотите по Черноморието се изравниха с тези в столицата, където винаги е било най-скъпо.

Разбира се, реално сключените сделки в много редки случаи стават на първоначално обявената цена. Също така наблюдавам тенденция на продавачи, които първоначално обявяват нереалистично висока цена на имота си въпреки експертната оценка, която правим на имота за реална продажба в срокове за продажба.

Относно наемите: нашествието от платежоспособни украински бежанци в по-големите градове на България вдигнаха рязко цените. Търсените апартаменти за наемане от тях бяха главно за луксозни апартаменти в луксозни сгради и много държат да има гледка море и да са на пешеходно разстояние от него и морската градина. Сега се наблюдава отлив на тези клиенти, но цените на наемите се задържаха високи към момента и това се дължи отново на инфлационния индекс.

Ще продължават ли да растат цените на имотите?

По-скоро няма да растат. С покачването на лихвите при ипотечните кредити все повече клиенти ще избягват покупки и поради тази причина  смятам, че цените на имотите нямат основание да се покачват.

Какви измами се прилагат в имотните сделки?

Да си купиш имот не е толкова лесно, колкото изглежда. Клиентите масово допускат грешки поради неопитност и така достигат до момент, в който изпадат в задънена улица и банките и продавачите започват да ги притискат от всички страни и в повечето случаи се сключват неизгодни за тях сделки.

Измами при продажбите на имоти има, обикновенно се случват, когато купувачите са некомпетентни в сферата на покупко-продажбите на недвижими имоти и решават да си спестят от комисионна на брокера, свързвайки се директно с продавача – било то строител или вторична продажба, тогава процентът на измамените по един или друг начин е много голям.

Схемите на измами са от най-различно естество. Затова препоръчвам да се използват услугите на легитимна агенция за недвижими имоти, за да им организират сделката от начало до край – от намирането на имот, кредитирането от банка до сключването на окончателен договор и узаконяването на сделката при нотариус. Защото дори когато сами решават да си организират ипотеката, отново има огромна вероятност да сключат неизгоден договор, който ще изплащат до живот.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.