Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нараства присъствието на руски ядрени подводници край бреговете на САЩ: Newsweek

Докато войната в Украйна продължава да бушува, командири на САЩ и военни наблюдатели бият тревога за дейността на руския подводен флот на хиляди километри разстояние (от конфликта), край бреговете на САЩ, съобщи Newsweek. Наблюдава се и нарастващо присъствие на руски ядрени подводници край бреговете на САЩ и в Средиземно море, според официални лица, пише изданието.

Руските военноморски сили командват един от най-разнообразните подводни флотове в света. Някои от подводниците са способни да носят балистични ракети с ядрени бойни глави, които Москва смята за ключови за стратегическо възпиране.

Страната работи за подобряване на подводния си флот след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. По-специално през последните няколко години Москва произведе серия от подводници, които имат способността да достигнат най-критичните цели в САЩ и континентална Европа, пише Newsweek.

През декември Путин заяви, че страната му ще строи повече ядрени подводници, „които ще гарантират сигурността на Русия за десетилетия напред“.

Има индикации, че „атомни подводници са разположени край бреговете на САЩ и в Средиземно море и на други места по периферията на Европа“, заяви пред Newsweek Майкъл Питърсън, директор на Руския институт за морски изследвания (RMSI), който провежда изследвания по руски военни и икономически въпроси, свързани със световните океани.

Разполагането им „отразява разполагането на подводници в съветски стил по време на Студената война“, каза той.

Миналия октомври генералът от ВВС на САЩ Глен ВанХерк, ръководител на Северното командване на САЩ и NORAD, предупреди за нарастващото присъствие на ядрените подводници от клас „Ясен“ („Северодвинск“ по обозначение на НАТО) край бреговете на САЩ. Той определи Русия като основна заплаха за страната в момента.

„Те току-що преместиха подводници, първата им подводница [„Северодвинск“] е в Тихия океан“, каза ВанХерк на конференция пред Асоциацията на американската армия. „Друга е в Средиземно море в момента и трета е на път към Атлантическия океан. Това ще бъде постоянна, непосредствена заплаха, способна да носи значителен брой крилати ракети с наземна атака, които могат да застрашат нашата родина“, каза той.

През февруари 2020 г. вицеадмирал Андрю „Уди“ Люис заяви пред Военноморския институт на САЩ и мозъчния тръст Център за стратегически и международни изследвания, че нарастващата руска подводна дейност в Атлантическия океан означава, че неговата служба вече не разглежда Източното крайбрежие като „безспорна“ зона или автоматично „сигурно убежище“ за своите плавателни съдове.

Още по темата: Как руска ядрена подводница случайно се „появи“ под американска ядрена подводница на шпионска мисия край Мурманск

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.