Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Наришкин: САЩ работят по създаването на „пета колона“ в Русия

САЩ се занимават със създаването на „пета колона“ в Русия, заяви директорът на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) Сергей Наришкин. За тази цел Вашингтон планира да засили работата с руснаците, които са завършили американски програми за обмен, според изявление на пресцентъра на СВР. Общият брой на руските стипендианти на американски образователни и културни програми надхвърля 80 000 души.

Според СВР Вашингтон разглежда тези висшисти като потенциални заместители на несистемната опозиция, която напусна Русия на фона на настоящите политически събития. Основната цел на тази стратегия, според Наришкин, е да обучи участниците в методи за подбуждане на етническа и социална вражда, намеса в избори и дискредитиране на ръководството на страната в социалните мрежи.

Наришкин твърди, че е планирано обучение, което трябва да се проведе в Рига от 16 до 18 февруари. На това събитие американски разузнавачи, работещи под прикритие в посолствата на САЩ в Москва и Рига, възнамеряват да обучат участниците в методи за подбуждане на етническа и социална вражда в Русия, твърди ръководителят на руското разузнаване.

Забележките на Сергей Наришкин отразяват нарастващото напрежение между Русия и САЩ и взаимните обвинения между двете държави за потенциална намеса във вътрешните им работи чрез „мека сила“ за предстоящите президентски избори. През тази година ще се проведат президентски избори както в Русия, така и в САЩ.

Още по темата: Наришкин: ЦРУ с план за руско правителство в изгнание 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.