Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

НАСА може неволно да е унищожила живот на Марс, твърди германски учен

Германският учен Дирк Шулце-Макуч заяви, че американското Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) е открило живот на планетата Марс преди 50 г., но случайно го е унищожил, съобщи CNBC TV18.

Дирк Шулце-Макух е професор по астробиология и преподавател в Техническия университет в Берлин. През юни Макуч заяви, че експедицията на НАСА „Викинг“, започнала в средата на 1970-те години на миналия век, неволно е унищожила микроорганизми на Марс. Оттогава той повтори твърденията си няколко пъти.

В рамките на мисията „Викинг“ НАСА изпрати два спускаеми модула на Марс, които показаха първия поглед на повърхността на планетата. Космическият апарат извърши и биологичен анализ на почвата и скалите на Марс. След това мисията разкри как вулканите и склоновете на червената планета имат близка прилика с тези в Хавай. Това предполагаше предишно излагане на дъжд.

Според Дирк Шулце-Макуч първоначалните експерименти на „Викинг“ са въвели вода на Марс, смесена с хранителни вещества и радиоактивен въглерод. Този експеримент е направен с цел да се установи дали има потенциални микроорганизми на планетата. Той твърди, че тези потенциални микроби може да са били претоварени от елементите, въведени в почвата, което води до тяхната смърт.

Макуч твърди, че спускаемите модули „Викинг“ включват и инструмент, който е способен да открива органични съединения. Инструментът откри следи от хлорирани органични вещества, които по това време бяха интерпретирани като резултат от замърсяване от самата Земя. Ученият от проекта Джералд Софен заключи, че на Марс не може да съществува живот без органични съединения: „Няма тела, няма живот“.

По-късно спускаемият апарат „Феникс“ през 2008 г. и роувърите „Кюриосити“ и „Персевиърънс“ потвърдиха, че на Марс съществуват местни органични съединения, но в хлорирана форма.

Според Макуч, по време на кацането учените са имали много малко разбиране за марсианската среда. Тъй като Земята е планета с водни басейни, тогава изглеждаше разумно, че добавянето на вода може да накара живота да се появи в изключително сухата среда. Според Макуч, той и други учени са научили за изключително сухи места на Земята, където постепенното развитие на живота се е случило, тъй като местообитанието е станало по-сухо.

Ученият обясни, че ако човек излее вода върху тези адаптирани към суха среда организми, това би било подобно на хиперхидратиращо удавяне за такива микроби. По този начин той смята, че експериментът на НАСА, проведен преди 50 г., може неволно да е унищожил живот на Марс.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.