Разследвания и новини без цензура

петък, 24 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

НАСА планира мисия до астероид, богат на злато, оценяван на повече от цялата световна икономика

Учени от НАСА изпращат кораб в космоса, за да изучават астероид, който може да струва повече от цялата световна икономика.

Мисията Psyche на НАСА, ръководена от Държавния университет в Аризона, е пътуване до уникален, богат на метали астероид, обикалящ около Слънцето между Марс и Юпитер.

След едногодишно забавяне за завършване на критичните тестове, НАСА обяви, че проектът Psyche е насочен към изстрелване през октомври 2023 г. на ракета SpaceX Falcon Heavy.

Астероидът, наречен 16 Psyche, е с ширина 140 мили, който потенциално има ядро от желязо, никел и злато на стойност 10 000 квинтилион долара. В момента цялата световна икономика се оценява на приблизително 110 трилиона долара.

С дата на изстрелване през октомври 2023 г. космическият кораб Psyche ще пристигне на астероида, който е на 499 555 545 км от Земята, през август 2029 г.

Въпреки високите първоначални оценки на металите в астероида, изследванията на Университета в Аризона също признават, че той може да не е толкова метален или плътен, колкото се смяташе досега.

Главният изследовател на мисията Линди Елкинс-Тантън от Държавния университет в Аризона заяви: „Има много основни въпроси за Psyche, които са без отговор. И с всеки детайл, който се добавя от данните, които можем да съберем от Земята, става все по-трудно да се направи заключение“. „Наистина не знаем какво ще видим, докато не посетим, и ще бъдем изненадани“, каза ученият.

16 Psyche е описана от НАСА като „една от най-интригуващите цели в основния астероиден пояс“.

Средният му диаметър е около една шестнадесета от диаметъра на земната Луна или приблизително разстоянието между Лос Анджелис и Сан Диего.

Веднъж в орбита, космическият кораб на НАСА ще картографира и изучава Psyche с помощта на мултиспектрален образ, гама-лъчи и неутронен спектрометър, магнитометър и радиоинструмент (за измерване на гравитацията).

Psyche е открита от италианския астроном Анибале де Гаспарис на 17 март 1852 година. Той нарекъл астероида Psyche, гръцката богиня на душата, която се родила смъртна и се омъжила за Ерос (Римския Купидон), богът на Любовта.

Pysche обикаля около Слънцето между Марс и Юпитер на разстояние, вариращо от 235 милиона до 309 милиона мили от Слънцето.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.