Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

НАСА планира мисия до астероид, богат на злато, оценяван на повече от цялата световна икономика

Учени от НАСА изпращат кораб в космоса, за да изучават астероид, който може да струва повече от цялата световна икономика.

Мисията Psyche на НАСА, ръководена от Държавния университет в Аризона, е пътуване до уникален, богат на метали астероид, обикалящ около Слънцето между Марс и Юпитер.

След едногодишно забавяне за завършване на критичните тестове, НАСА обяви, че проектът Psyche е насочен към изстрелване през октомври 2023 г. на ракета SpaceX Falcon Heavy.

Астероидът, наречен 16 Psyche, е с ширина 140 мили, който потенциално има ядро от желязо, никел и злато на стойност 10 000 квинтилион долара. В момента цялата световна икономика се оценява на приблизително 110 трилиона долара.

С дата на изстрелване през октомври 2023 г. космическият кораб Psyche ще пристигне на астероида, който е на 499 555 545 км от Земята, през август 2029 г.

Въпреки високите първоначални оценки на металите в астероида, изследванията на Университета в Аризона също признават, че той може да не е толкова метален или плътен, колкото се смяташе досега.

Главният изследовател на мисията Линди Елкинс-Тантън от Държавния университет в Аризона заяви: „Има много основни въпроси за Psyche, които са без отговор. И с всеки детайл, който се добавя от данните, които можем да съберем от Земята, става все по-трудно да се направи заключение“. „Наистина не знаем какво ще видим, докато не посетим, и ще бъдем изненадани“, каза ученият.

16 Psyche е описана от НАСА като „една от най-интригуващите цели в основния астероиден пояс“.

Средният му диаметър е около една шестнадесета от диаметъра на земната Луна или приблизително разстоянието между Лос Анджелис и Сан Диего.

Веднъж в орбита, космическият кораб на НАСА ще картографира и изучава Psyche с помощта на мултиспектрален образ, гама-лъчи и неутронен спектрометър, магнитометър и радиоинструмент (за измерване на гравитацията).

Psyche е открита от италианския астроном Анибале де Гаспарис на 17 март 1852 година. Той нарекъл астероида Psyche, гръцката богиня на душата, която се родила смъртна и се омъжила за Ерос (Римския Купидон), богът на Любовта.

Pysche обикаля около Слънцето между Марс и Юпитер на разстояние, вариращо от 235 милиона до 309 милиона мили от Слънцето.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.