Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Наши военни разузнавачи са в Украйна и мерят радиацията по четири пъти на ден

Наши разузнавачи следят нивата на радиация в Украйна на терен, по четири пъти на ден и докладват у нас. Това разкри директорът на служба „Военно информация“ бриг. ген. Венелин Венев от парламентарната трибуна. Той беше извикан в парламента по искане на „Възраждане“ заради изнесените записи на ПП през миналата седмица.

Ген. Венев сподели информацията в контекста на отражението, което скандалът оказва върху нейните служители, изпълняващи задачи извън страната. В записа Асен Василев обяснява как всички шефове на служби ще бъдат сменени с техни хора, които вече са одобрени от посолствата. За военното разузнаване Асен Василев уточнява, че все още не е решено дали ще има смяна на ръководството.

„Служба „Военно разузнаване“ като част от въоръжените сили е деполитизирана и надпартийна и в този контекст не можем да коментираме действия или бездействия на политически обекти или субекти, или политическа партия, която е парламентарно представена“, заяви в пленарната зала генерал Венелин Венев.

„Като военнослужещи сме под юрисдикцията на началника на отбраната, като служба сме пряко подчинени на министъра, на стратегическо ръководство ни управлява премиера, по командна линия са вече президентът и председателят на НС“, поясни директорът на службата.

„Службата менажира най-сензитивната мрежа за обмен на разузнавателна информация на НАТО“, каза генералът.

„Ако може дебатът да се води по по-различен начин. Хората, които работят за службата и държавата, мерят по четири пъти радиацията в Украйна, за да имаме време да ви кажем да сложите противогазите и да отидете в бомбоубежищата. Тези хора са на достатъчно голямо разстояние от родината и поемат нещата лично. Оттам пада мотивацията и се налага да ги успокоявам“, заяви той.

Венев обясни, че „въпросната история“ със записите го заварила на среща с НАТО-вски генерал по сигурността.

Той заяви пред депутатите, че службата е получила разрешение от НАТО да разсекрети информация за това какво се е случило преди началото на войната в Украйна. Щял да го направи на заседание на съответната комисии.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.