Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Наследник на Димитър Талев организира протест заради съборената къща на писателя

Полицията в Северна Македония обяви, че родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп вероятно е паднала сама заради дъжда, но снимки, публикувани в социалните мрежи, показват доказателства за вандалски акт.

“Къщата на Талев в Прилеп е разбита вероятно с чук. Виждате стълбата до стената, както и дупката в стената. Все още може да се спаси, ако тези, които поеха отговорността, я изпълнят. Цялостната вина за това положение е на всички нас”, написа във Фейсбук Виктор Стоянов от фондация „Македония“ и публикува снимка на срутилата се сграда.

Родственикът на писателя Димитър Талев обяви в социалните мрежи, че организира протест на 1 юни пред министерството на културата. Той обвини сглобката и депутата от ПП-ДБ Манол Пейков, който още преди година събра 200 000 лв. от дарения, за да купи къщата, но това така и не се случи.

„На 24 май къщата на Талев в Прилеп стана история. Въпреки над 20-годишната борба от страна на собственичката и различни организации, къщата падна автентично. Кръстю Кръстев, Мария Габриел, Манол Пейков и сглобката са виновниците за настоящата разруха. Първите двама обещаваха като министри в последното правителство, че ще вземат мерки, не направиха нищо. Въпреки официалното решение номер 421 за закупуването на къщата, гласувано от правителството на Гълъб Донев. Манол Пейков пък събра 200 000 лева дарения от българските граждани, които не се знае къде са и така и не пожела да ги инвестира за къщата, както беше обявил. Е, къща вече няма. Сега Манол Пейков ще си измие ръцете, а държавата вече няма какво повече да обещава – къща, няма.

Нека заедно им благодарим на 1 юни от 12:00 пред Министерството на културата“, написа организаторът – Димитър Панчев – родственик на писателя.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. До кога ще търпим безгръбначни дебилни политици, които не защитават националния интерес и културното ни наследство? Случващото се в РСМ е отражение на нашата безхаберност към историята ни и към нас самите. Харесва ли ви да ви крадат, лъжат и да ви правят на маймуни?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.