Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Насрала: САЩ са „пряко отговорни“ за зверствата в Газа, скоро ще платят „тежка цена“

Речта на генералния секретар на ливанското движение „Хизбула“ Хасан Насрала продължи близо час и половина и макар да беше пълна със заплахи, насочени към Израел и САЩ, това не беше реч за обявяване на война.

Насрала подчерта, че пълното влизане на Хизбула във война с Израел ще бъде определено въз основа на развиващите се събития в Газа и дали Израел спира атаките си срещу палестинския народ. Всички „опции“ на масата, каза той. Насрала призова арабските държави да прекратят износа на петрол за Израел. Речта беше цитирана от световните медии, както и от израелските:

„Уверявам ви, че всички опции са отворени на южния фронт. Те могат да бъдат приети по всяко време“, каза той. – „Уверявам ви, че това няма да е краят, това не е достатъчно“.

„Ако искате да се отдалечите от регионална война, трябва да прекратите войната срещу Газа. Този фронт ще се развива в съответствие с развитието на събитията в Газа“.

„Ако Израел удари Ливан, това ще бъде най-глупавото действие в цялото съществуване на Израел.“

Насрала разказа, че „Хизбула“ е била предупредена скоро след 7 октомври, че американски кораби и военни самолети, разположени в Средиземно море, ще бомбардират Южен Ливан, ако бойците на „Хизбула“ ескалират атаките срещу Израел.

Насрала отговори на това предупреждение: „Ще продължим да проникваме“ и атаките от Южен Ливан ще бъдат определени въз основа на интензивността на атаките на Израел срещу палестинците“.

Перспективата за голяма регионална война

„На американците казвам, фокусирането на заплахите ви върху „Хизбула“ и региона е безсмислено“, каза Насрала. САЩ заявиха, че „не само ще нападнат Ливан, но и ще нападнат Иран“.

„Вашият флот в Средиземно море не ни кара и няма да ни накара да се страхуваме. Ние сме подготвили за вашия флот това, което е необходимо. Вие, американците, помните пораженията си от Ливан (началото на 80-те години), Ирак и Афганистан… унизителното ви отстъпление от Афганистан. Той посочи и неотдавнашните атаки на иракските шиитски милиции срещу САЩ, базирани в региона.

„Ако избухне тотална война, флотът ви няма да е добре, бойните ви самолети ще бъдат безсмислени, ще платите висока цена.“

Америка наблюдава агресията в Газа и може да я спре

„Само вие, американците, можете да сложите край на това, което се случва сега в Газа. Единственият фактор, който ще повлияе на нашата позиция, е развитието на войната.“ САЩ са „пряко отговорни“.

„Казвам на Израел: Не отивайте по-далеч. Много цивилни вече са загинали.

Атаките на „Хизбула“ принудиха Израел да изтегли военни активи

В един момент от речта той посочи, че ежедневните ракетни обстрели на Хизбула в Северен Израел (които остават ограничени) са послужили за принуждаване на Израел да разположи до една трета от военната си техника и активи на северната си граница с Ливан.

Насрала обясни, че по този начин Израел е възпрепятстван да съсредоточи пълната си огнева мощ върху атакуването на „фракции на съпротивата“ в Газа.

САЩ са „пряко отговорни“ за израелските атаки срещу Газа

Израел няма да успее да унищожи „Хамас“, както се провали през 2006 г. в целта да унищожи „Хизбула“, каза Насрала.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.