Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

НАТО: Хакерска атака може да задейства член 5 за колективен военен отговор

Мащабна хакерска атака, спонсорирана от държава, срещу член на НАТО може да задейства клаузата за колективна отбрана на блока по член 5 и да доведе до военен отговор, заяви председателят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер.

Той потвърди готовността на блока да реагира военно – дори на хакерска атака – по време на конференция по сигурността, организирана от Международния институт за стратегически изследвания в Сингапур.

„В НАТО се съгласихме, всички съюзници, че по принцип кибератака може да бъде началото на процедура по член 5. Така че това не е само за физическа атака, но и кибератака може да бъде в основата на дебат по член 5 и, разбира се, да доведе до последващи процедури“, каза Бауер.

Колективният отговор на кибератака обаче може да бъде обект на различни несигурности, призна той. За разлика от случая с физическа атака, може да е трудно да се определи кой точно стои зад нея или дали е замесен актьор на държавно ниво.

„Трябва да припишете атаката на някого, искам да кажа, ако не знаете кой ви е нападнал, е много трудно да обявите война – на кого?“, каза той.

Потенциална кибератака, дори ако се докаже, че е спонсорирана от държава, също трябва да бъде достатъчно разрушителна, за да оправдае военен отговор, предположи Бауер.

„Трябва да погледнете колко разрушителна е за едно общество, защото това е атака срещу нашето информационно пространство, така да се каже. Ако това означава, че основните критични услуги за нашите общества са застрашени по такъв начин, че обществата не са в състояние да функционират, тогава се доближавате до точката, в която ще действате по начин, който е близо до действие при физическа атака „, обясни той.

Точните условия за задействане на клаузата за колективна отбрана заради дигитален удар обаче остават размити и никога не са били изяснени подробно. Клаузата за колективна отбрана е била използвана от блока само веднъж след атентатите от 11 септември в САЩ.

Още по темата: НАТО обяви готовност за директна конфронтация с Русия 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Хакерските таки могат да задействат член 5 за колективон отговор, който се изразява с масирани атаки в Тик-Ток и засилена офанзива във Фейсбук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.