Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

НАТО обсъжда да разшири военното си присъствие в България

НАТО обсъжда да засили военното си присъствие в България и още три държави, за да бъде в готовност за реакция в случай на конфликт. Това заяви посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит в интервю за БТА. Тя отговори на въпроси, свързани със сигурността по източния фланг на алианса и предстоящата среща на върха на пакта във Вилнюс през юли, както и с политическата обстановка у нас.

Обсъжда се възможността международните батальони, разположени в четири съюзнически страни, сред които и България, да бъдат разширени до бригади временно, за да бъдат използвани при криза, посочи посланикът.

Посланикът на САЩ в алианса обясни плановете за България по следния начин: „НАТО прие съвместно решение за създаване на четири международни батальона по източния фланг и един от тях е в България. Знам, че нашите италиански приятели ръководят този батальон, но и други държави имат принос. Според мен въпросът не е да се променя същността на този батальон, а да може той да се разгърне до бригада, ако бъдем изправени пред някаква криза или конфликт. Държавите от алианса проверяват възможността да разширят тези батальони до бригади, но не за постоянно и не с едновременно присъствие на бригади във всяка от страните, а за да знаем, че при спешна нужда НАТО ще бъде в състояние да реагира. Това сега е целта, работим също и по регионалните планове, за да бъдем сигурни, че можем да защитим всяка педя от територията на НАТО“.

НА въпрос кога ще получим изтребителите F-16, които закупихме през 2019 г., посланик Смит отговори, че „Пентагонът работи за това доставките на българските F-16 да бъдат изпълнени възможно най-скоро“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.