Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

НАТО обсъжда да разшири военното си присъствие в България

НАТО обсъжда да засили военното си присъствие в България и още три държави, за да бъде в готовност за реакция в случай на конфликт. Това заяви посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит в интервю за БТА. Тя отговори на въпроси, свързани със сигурността по източния фланг на алианса и предстоящата среща на върха на пакта във Вилнюс през юли, както и с политическата обстановка у нас.

Обсъжда се възможността международните батальони, разположени в четири съюзнически страни, сред които и България, да бъдат разширени до бригади временно, за да бъдат използвани при криза, посочи посланикът.

Посланикът на САЩ в алианса обясни плановете за България по следния начин: „НАТО прие съвместно решение за създаване на четири международни батальона по източния фланг и един от тях е в България. Знам, че нашите италиански приятели ръководят този батальон, но и други държави имат принос. Според мен въпросът не е да се променя същността на този батальон, а да може той да се разгърне до бригада, ако бъдем изправени пред някаква криза или конфликт. Държавите от алианса проверяват възможността да разширят тези батальони до бригади, но не за постоянно и не с едновременно присъствие на бригади във всяка от страните, а за да знаем, че при спешна нужда НАТО ще бъде в състояние да реагира. Това сега е целта, работим също и по регионалните планове, за да бъдем сигурни, че можем да защитим всяка педя от територията на НАТО“.

НА въпрос кога ще получим изтребителите F-16, които закупихме през 2019 г., посланик Смит отговори, че „Пентагонът работи за това доставките на българските F-16 да бъдат изпълнени възможно най-скоро“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.