Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

НАТО: Русия мобилизира подводница, носител на „oръжието на Апокалипсиса“

НАТО е изпратило разузнавателна нота до своите страни-членки, в която предупреждава за мобилизирането на руската атомна подводница „К-329 Белгород“, носител на ядрената ракета „Посейдон“, известна още като „оръжието на Апокалипсиса“, съобщи италианският вестник La Repubblica, цитиран от Times.

Новата подводница беше пусната под вода през юли. НАТО се опасява, че мисията й сега е да извърши тест на суперторпедото „Посейдон“, ракета, способна да измине до 10 000 километра под вода и след това да експлодира близо до брега, за да предизвика радиоактивно цунами.

Ядреното торпедо беше представено през 2018 г. от Русия като начин за гарантиране на руското военно надмощие, въпреки че ядрени експерти твърдят, че същият ефект може да бъде постигнат с междуконтинентална ракета като тези, които са в експлоатация от 60-те години на миналия век.

Съединените щати са активирали сателитната мрежа за проследяване на торпеда, която се възползва от голямата топлина, която снарядите отделят, когато са активирани. Но те не са в състояние да ги открият под морето.

„Белгород“ е дълга 184 метра и широка 15 метра и може да се движи с около 60 км/ч под вода. Смята се, че може да издържи до 120 дни, без да се налага да се връща на повърхността.

Сред арсенала си има суперторпедото „Посейдон“, 24-метров снаряд с капацитет да носи ядрена бойна глава от около два мегатона. „Това е напълно нов тип оръжие, което ще принуди западните военноморски сили да променят плановете си и да разработят нови мерки за противодействие“, посочи експертът Х. И. Сътън, пред „La Reppubblica“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.