Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

НАТО строи най-голямата си база в Европа на 100 км от границата ни

Румъния започна работа по възстановяването на авиобаза, която ще се превърне в най-голямото съоръжение на НАТО в Европа. Базата се намира близо до град Констанца на Черно море, на около 130 км от границата с Украйна и на 100 км от българската граница.

Когато приключи разширяването на 57-а военновъздушна база на румънските военновъздушни сили „Михаил Когалничану“, тя ще може постоянно да приема около 10 000 военнослужещи от НАТО и членовете на техните семейства.

Новото съоръжение ще има периметър от 32 км, ще обхваща около 28 кв.км, съобщи Newsweek.

Мащабният проект, който ще струва на Букурещ 2,5 милиарда евро, включва нова писта, хангари за самолети, складове за гориво и за боеприпаси. Базата ще разполага и с възможност за настаняване на персонал, училища, детски градини, магазини и дори собствена болница.

Съоръжението се намира на международното летище „Михаил Когалничану“. В момента в съоръжението са разположени 5000 войници на НАТО, предимно американски.

Основната инфраструктура за разширението се изгражда на място, като евентуалният план е съществуващата писта в базата да се свърже с нова и с инфраструктурата на международното летище. Срок за приключване на проекта не е указан.

Руският президент Владимир Путин коментира, че „се съмнява, че някой е заинтересован“ от пряка военна конфронтация между Москва и НАТО, тъй като този сценарий би означавал, че „ще бъдем на една крачка от Трета световна война“. Той обаче предупреди, че „всичко е възможно в съвременния свят“.

Още по темата: Чужди войници в тирове на летище София (СНИМКИ) 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.