Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

НАТО влиза във войната в Украйна при ядрен инцидент в АЕЦ „Запорожие“: проекторезолюция

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм и колегата му от Демократическата партия – сенатор Ричард Блументал, предложиха резолюция, която ще разглежда всяка ядрена провокация от страна на Русия или Беларус в Украйна като пряка атака срещу НАТО, задействайки неговата клауза за колективна отбрана.

Предложената резолюция „разглежда използването на каквото и да е тактическо ядрено оръжие от Руската федерация, Република Беларус или техни подставени лица, или унищожаването на ядрено съоръжение, разпръскващо радиоактивно замърсяване на територията на НАТО, което причинява значителна вреда на човешкия живот, като нападение срещу НАТО изисква незабавен отговор, включително прилагането на член V от Северноатлантическия договор“, съобщи Newsweek.

Това означава, че при инцидент в АЕЦ „Запорожие“, който според сенаторите, ще е причинен от Русия, защото атомната централа е под руски контрол, НАТО влиза във войната срещу Русия.

Русия и Украйна многократно са отправяли взаимни обвинения, че другата страна иска да взриви атомната електроцентрала. Преди два дни Зеленски съобщи, че Русия минира АЕЦ „Запорожие“, за да я взриви и така да възспре украинската контраофанзива. Тези твърдения бяха отречени от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която напарви инспекция в центарлата преди седмица.

От своя страна Русия обвинява Украйна, че стреля по атомната централа и че може да предизвика ядрен инцидент в най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.