Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Научното списание New Scientist с шокираща статия: „Откритията ни приканват да преразгледаме отвращението си към канибализма“

Научното списание New Scientists шокира читателите си с една от последните си статии, озаглавена: „Не е ли време за по-проницателен поглед върху върховното табу: канибализма?“.

Статията се позовава на нови археологически доказателства, които показват, че „древните хора са се изяждали един друг изненадващо често – понякога от състрадателни причини. Находките ни дават възможност да преоценим нашите виждания за практиката“, пише изданието. Каква е идеята на статията оставяме на Вас сами да решите. Ето какво пише New Scientist:

„Това е най-голямото табу: в повечето общества идеята един човек да яде друг е морално отблъскваща. Дори при обстоятелства, при които може да се твърди, че може да бъде оправдано, като например когато самолет се разби в Андите през 1972 г. и гладните пътници ядоха мъртвите, за да оцелеят, ние все още имаме дълбоко отвращение към канибализма. Един от оцелелите, Роберто Канеса, описва действията на пътниците като „падение към нашето крайно унижение“.

От етична гледна точка канибализмът създава по-малко проблеми, отколкото можете да си представите. Ако едно тяло може да бъде завещано със съгласие на медицинската наука, защо не може да бъде оставено да нахрани гладните? Нашето отвращение се обяснява по различни начини. Може би това се дължи на факта, че в западните религиозни традиции телата се разглеждат като седалище на душата и имат дъх на свещеното. Или може би е културно вкоренено, с корени в ранния модерен колониализъм, когато расистките стереотипи за канибала са били измислени, за да оправдаят подчинение.

Те започнаха да представляват „другите“ за западните общества – и отвращението към канибализма се превърна в принцип на тяхната морална съвест.

Множество скорошни археологически открития сега допълнително усложняват начина, по който мислим за човешкия канибализъм. Изследователите са открили доказателства, които предполагат, че нашите предци хоминини са се изяждали един друг изненадващо често. Изглежда, че те не винаги са го правили поради причините, които може да очаквате – за препитание или да се състезават и сплашват съперници – но често като погребални ритуали, за да почетат мъртвите.

Харесва ви или не, тогава канибализмът е важна част от нашата история. Това не означава, че трябва да променим отношението си към него.

Но разбирането на неговите дълбоки корени може да промени гледната ни точка към малкото култури, които все още практикуват канибализъм днес, макар и само от време на време, като агори, индуистка аскетична секта в Индия, която го прави в преследване на трансцендентността. Тези открития ни приканват да преразгледаме отвращението си към канибализма в контекста на нашето еволюционно минало“, пише научното издание.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

3 COMMENTS

  1. Въпросът е кой ще изяде последния 🤣 … няма нужда от прозорец на овертон, това са немислими идеи, унищожаването на семейството, прокарването на канибализъм и други извращения, могат да се случат само, ако се унищожи цялото човечество и се започне наново! В този ред на мисли, нещо много монарси и богаташи започнаха да изчезват /умират/, интересни съвпадения…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.