Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Назначението на Илашчук в България е заради „лична близост“ с шефа на канцеларията на Зеленски

Украински медии твърдят, че ръководителят на канцеларията на Зеленски Андрий Ермак е „покровителствал“ новата украинска посланичка Олеся Илашчук в България.

Предполагам, че основният критерий, който е бил приложен при определянето на този кандидат, е личното познанство, личната близост и, очевидно, лоялността. Това заяви в интервю за Радио „Свобода“ бившият посланик на Украйна в САЩ (2005-2010) и Франция (2014-2020) Олег Шамшур по повод назначението на 46-годишна Олеся Илашчук за посланик на Украйна в България.

Украинското издание „Eвропейска правда“ твърди, че Олеся Илашчук, назначена от президента Володимир Зеленски за нов посланик на Украйна в България, „няма опит нито в дипломацията, нито в държавната администрация и досега се е представяла като специалист по сексология и скъпоценни бижута“.

От украинското външно министерство коментираха, че бъдещата заместничка на Виталий Москаленко има съответната квалификация и назначаването на некадрови дипломати на посланически длъжности е обичайна международна практика.

Множество украински журналисти и политици заявиха, че България е изключително важна за Украйна страна, която разполага със значителни запаси от оръжия от съветски тип, от които украинците се нуждаят толкова много сега на фронтовете на войната, отбелязва Радио „Свобода“.

„Това, от което Украйна се нуждае сега, е професионализъм. Хора, които не е задължително да имат голям дипломатически опит, но поне трябва да знаят какво е това, да могат да установяват отношения с нашите партньори, да могат да функционират нормално в обществената сфера на страните, в които работят, за да предават необходимите послания. За съжаление, назначението на посланика в България и самата кандидатура – според мен – не отговарят на всички тези критерии“, каза Олег Шамшур пред Радио „Свобода“.

Дипломатически източници търдят, че ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак е „покровителствал“ Илашчук и стои зад решението за назначението и въпреки липсата на нужния дипломатически опит, пише „Радио Свобода“.

„Назначението на посланика в България просто ме уби. Не заради сексологията. Не и заради Ермак. А защото сексологът е изпратен в България, където са най-големите залежи на оръжия от съветски тип“, написа във Фейсбук журналистката Тaтяна Николаенко.

Още по темата:

Източник:Offnews
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.