Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Не говорете за „Северен поток“ е неписано правило на срещите на ЕС и НАТО: „Вашингтон Пост“

Западните политици предпочитат да не знаят кой е взривил газопроводите „Северен поток“, за да не открият, че техните съюзници са отговорни, съобщи „Вашингтон Пост“. Вестникът предлага нова версия за полски и украински агенти като вероятни извършители, но пропуска един ключов заподозрян – САЩ.

„Не говорете за „Северен поток“ вече е неписано правило на срещи на европейски и натовски политици, твърди неназован европейски дипломат пред вестника. „Лидерите не виждат голяма полза от твърде дълбокото търсене и намирането на неудобен отговор“, добавя медията, като подчертава, че официалните лица „по-скоро не биха искали да се изправят пред възможността Украйна или нейните съюзници да са замесени“. Американският вестник продължава да поддържа версията, че Украйна, а не САЩ стоят зад атентата.

„Това е като труп на семейно събиране“, продължи дипломатът, обяснявайки, че докато всички могат да видят тялото, те се преструват, че го няма. „По-добре е да не знаете“, каза източникът.

Газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ бяха взривени при експлозии край датския остров Борнхолм през септември. Взривовете прекъснаха ключов тръбопровод за руски природен газ към Европа, въпреки че потокът по „Северен поток 1“ беше спрян по-рано същия месец, а германското правителство спря въвеждането в експлоатация на новоизградения „Северен поток 2“ веднага след началото на войната в Украйна.

Американският вестник посочи нова версия, според която полска компания е наела яхта, за да транспортира експлозиви до мястото на взрива от името на Киев.

„Вашингтон Пост“ обаче не приема възможността правителството на САЩ да е взривило тръбопроводите.

Позовавайки се на източници от американското разузнаване, американският разследващ журналист Сиймур Хърш заяви през февруари, че администрацията на Байдън е наредила на ЦРУ да взриви газопроводите с помощта на норвежките военноморски сили. Историята с наетата яхта, според Хърш, беше пусната в медиите в САЩ и Германия от ЦРУ и неговия германски аналог BND.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.