Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Несъществуващи лекари са лъгали за Ковид в социалните мрежи

Несъществуващи лекари са лъгали за Ковид през специално създадени за целта фалшиви акаунти в социалните мрежи, разкриха потребители в Twitter.

Преди два месеца д-р Робърт Хъниман загуби сестра си от Ковид. Той написа за загубата си в социалните мрежи и получи десетки съболезнования, над 4000 ретуита и 43 000 харесвания в Twitter.

Точно месец по-късно, на 12 декември, Хъниман пише, че друга трагедия е сполетяла семейството му.

„Тъжно е да съобщя, че съпругът ми изпадна в кома, след като беше приет в болница с Ковид. Лекарят не е сигурен дали ще излезе от комата“, написа той в Туитър. „Тази година беше най-трудната в живота ми, когато загубих сестра си от този вирус. За първи път в живота си не виждам светлина в края на тунела.“

Отново се появиха съболезнованията и благопожеланията. Но има проблем: Д-р Хъниман не съществува. Акаунтът на предполагаемия лекар се оказва фалшив.

Транссексуалният „доктор по феминистки изследвания“ със „силен интерес към поезията“, всъщност е фалшив профил със снимка, взета от DepositPhotos, сайт за изображения без авторски права. Под снимката за свободно ползване е написано: „Усмихнат, щастлив, красив латино мъж“.

Предполагаемият му коматозен съпруг, д-р Патрик С. Хъниман, също, оказва се, не съществува и профилът му е фалшив. Снимката му в Twitter е била открадната от застрахователен специалист в Уейн, Индиана.

И двамата лекари се представят като членове на ЛГБТК+ общността. Робърт е добавил знамето на ЛГБТ-общността, както и украинското знаме в профила си в Twitter. Патрик също е публикувал знамето на ЛГБТ-общността в биографията си.

Потребители в социалната мрежа коментираха, че се касае за специална операция за писхологическо влияние и направиха предположение откъде може да идва тя. След разкритията двата профила на фалшивите лекари бяха изтрити и не са активни повече.

Преди седмица вътрешни документи на Twitter, публикувани от главния изпълнителен директор Илон Мъск, разкриха как социалната мрежа е цензурирала публикации за Ковид-19, които не съответстват на посланието на Белия дом. Квалифицирани лекари и епидемиолози са били цензурирани и забранени по пряко искане на администрацията на американския президент, сочат документите. Илон Мъск обеща, че тази седмица ще има нови разкрития, свързани с главния епидемиолог на САЩ д-р Антъни Фаучи и Ковид.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.