Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Несъществуващи лекари са лъгали за Ковид в социалните мрежи

Несъществуващи лекари са лъгали за Ковид през специално създадени за целта фалшиви акаунти в социалните мрежи, разкриха потребители в Twitter.

Преди два месеца д-р Робърт Хъниман загуби сестра си от Ковид. Той написа за загубата си в социалните мрежи и получи десетки съболезнования, над 4000 ретуита и 43 000 харесвания в Twitter.

Точно месец по-късно, на 12 декември, Хъниман пише, че друга трагедия е сполетяла семейството му.

„Тъжно е да съобщя, че съпругът ми изпадна в кома, след като беше приет в болница с Ковид. Лекарят не е сигурен дали ще излезе от комата“, написа той в Туитър. „Тази година беше най-трудната в живота ми, когато загубих сестра си от този вирус. За първи път в живота си не виждам светлина в края на тунела.“

Отново се появиха съболезнованията и благопожеланията. Но има проблем: Д-р Хъниман не съществува. Акаунтът на предполагаемия лекар се оказва фалшив.

Транссексуалният „доктор по феминистки изследвания“ със „силен интерес към поезията“, всъщност е фалшив профил със снимка, взета от DepositPhotos, сайт за изображения без авторски права. Под снимката за свободно ползване е написано: „Усмихнат, щастлив, красив латино мъж“.

Предполагаемият му коматозен съпруг, д-р Патрик С. Хъниман, също, оказва се, не съществува и профилът му е фалшив. Снимката му в Twitter е била открадната от застрахователен специалист в Уейн, Индиана.

И двамата лекари се представят като членове на ЛГБТК+ общността. Робърт е добавил знамето на ЛГБТ-общността, както и украинското знаме в профила си в Twitter. Патрик също е публикувал знамето на ЛГБТ-общността в биографията си.

Потребители в социалната мрежа коментираха, че се касае за специална операция за писхологическо влияние и направиха предположение откъде може да идва тя. След разкритията двата профила на фалшивите лекари бяха изтрити и не са активни повече.

Преди седмица вътрешни документи на Twitter, публикувани от главния изпълнителен директор Илон Мъск, разкриха как социалната мрежа е цензурирала публикации за Ковид-19, които не съответстват на посланието на Белия дом. Квалифицирани лекари и епидемиолози са били цензурирани и забранени по пряко искане на администрацията на американския президент, сочат документите. Илон Мъск обеща, че тази седмица ще има нови разкрития, свързани с главния епидемиолог на САЩ д-р Антъни Фаучи и Ковид.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.