Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Несъществуващи метеорологични станции „призраци“ отчитат температури в данните за климатичните промени

Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ отчита температури от метеорологични станции, 30% от които не съществуват, предупреждават метеоролози.

„Земята издава сигнал за бедствие“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на 19 март. Президентът Джо Байдън нарече климата „екзистенциална заплаха“ в речта си „За състоянието на съюза“ през 2023 година, по-страшна от ядрена война.

Когато припомнят минали температури, за да направят сравнения с настоящите и което е по-важно, да формират бъдещата политика за климата, администрациите на Гутериш и Байдън разчитат отчасти на показанията за температурата от Мрежата за историческа климатология на САЩ.

Мрежата е създадена, за да осигури „точни, безпристрастни, актуални исторически климатични данни за Съединените щати“, заявява Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) на САЩ. Тя регистрира дневните максимални и минимални температури от станции в Съединените щати за последните 100 г.

Проблемът е, че все по-голям брой станции на Мрежата за историческа климатология на САЩ вече не съществуват. „Те физически са изчезнали – но все пак съобщават данни – като магия“, казва подполковник Джон Шучук, сертифициран консултант метеоролог, цитиран от Epoch Times.

Оказва се, че Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ произвежда температурни данни за повече от 30% от 1218-те станции за отчитане на Мрежата за историческа климатология, които вече не съществуват.

Джон Шевчук ги нарича „призрачни“ станции. Мрежата е включвала 1218 станции през 1957 г., но след 1990 г. броят на активните станции започва да намалява заради застаряващото оборудване и пенсионирането на персонала.

Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ все още записва данни от тези „призрачни“ станции, като взема показанията за температурата от околните станции и записва средната им стойност като уж измерена от несъществуващата вече станция.

Добавянето на данните от „призрачната“ станция означава, че „месечните и годишните доклади на Националната океанска и атмосферна администрация не са представителни за реалността“, казва Антъни Уотс, метеоролог и старши сътрудник по околна среда и климат в Института „Хартланд“ пред Epoch Times. „Ако този вид процес се използва в съда, тогава доказателствата ще бъдат отхвърлени като негодни“, изтъква метеорологът.

Критични данни

Пълният запис на данните на Мрежата за историческа климатология на Националната океанска и атмосферна администрация е достъпен на нейния уебсайт, което го прави жизненоважен инструмент за учените, изследващи температурните тенденции от преди индустриалната революция.

Джамал Мунши, почетен професор в Калифорнийския държавен университет в Сонома, пише в документ от 2017 г., че тъй като много от станциите в мрежата и техните данни датират от 1800 г., те са били „широко използвани в изследването на глобалното затопляне“. Политиката в областта на енергетиката е повлияна именно от тези данни.

„В тази „климатична криза“ бихте си помислили, че поддържането на действителни станции за отчитане на температурата ще бъде основен приоритет – но вместо това те произвеждат данни за стотици несъществуващи станции. Това е странен начин за наблюдение на климатичните промени, за които се твърди, че са екзистенциална заплаха“, коментира метеорологът Джон Шучук.

Интерактивна карта в GitHub изброява всички „призрачни“ или „зомби“ станции, тяхното местоположение, колко дълго са били затворени и показва връзка към записите на Националната океанска и атмосферна администрация.

Показателно е, че според картата не всички станции, използвани за интерполиране на данните за температурата, са близо до затворената станция. Например, станциите на Оклахома Сити са „зомбита“ и данните за интерполация идват от Гейнсвил, Тексас, който е на повече от 218 км, и Енид, Оклахома, който е на повече от 160 км.

„По различни причини Националната океанска и атмосферна администрация чувства необходимостта да промени тези данни, вместо да реши проблема с оборудването [на неработещите станции]“, каза Шучук.

„Поправянето на станции за отчитане на температурата не е ракетна наука. Ако можем да отидем в Космоса, за да поправим телескопа „Хъбъл“, със сигурност можем да слезем на Земята, за да поправим няколко термометъра“, казва с ирония метеорологът.

Още по темата: Метеоролози: Трилиони долари се харчат за „климатичните промени“ въз основа на неточни температурни данни

Източник:Epoch Times
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.