Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нетаняху: Байдън да не се меси във вътрешните работи на Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отговори на критиката на американския президент към Тел Авив. Джо Байдън разкритикува предложената съдебна реформа в Израел. Нетаняху отвърна, че страната му ще вземе свои собствени решения и няма да се поддаде на „натиск от чужбина“.

В поредица от туитове, публикувани в Twitter, Нетаняху отбеляза, че познава американския си колега от „над 40 години“ и похвали Байдън за „дългогодишния му ангажимент към Израел“. Той обаче призова Вашингтон да не се меси във вътрешните работи на страната му, след като Байдън заяви, че е „много загрижен“ за предстоящите законови промени.

„Моята администрация се ангажира да укрепи демокрацията чрез възстановяване на правилния баланс между трите клона на правителството, което се стремим да постигнем чрез широк консенсус“, написа Нетаняху. – „Израел е суверенна държава, която взема решенията си по волята на своя народ, а не въз основа на натиск от чужбина, включително от най-добрите приятели“.

Спорната съдебна реформа ще позволи на израелския парламент да отменя решенията на Върховния съд чрез гласуване с обикновено мнозинство, ход, който според критиците ще даде неограничени правомощия на правителството и Кнесета. Реформата предизвика големи протести в Израел и критика от чужди държави, включително близки съюзници като САЩ.

Заради масовите протести Нетаняху обяви, че правителството ще отложи предложението до следващата сесия на Кнесета, надявайки се, че допълнителното време ще помогне на депутатите „да постигнат разбирателство по законопроекта“. Въпреки това решението не успя да спре критиките към реформата.

Байдън коментира случващото се в Израел с думите: „Те не могат да продължат по този път“.

„Подобно на много силни поддръжници на Израел, аз съм много загрижен“, каза американският президент. – „Да се надяваме, че премиерът ще действа по начин, по който може да се опита да изработи някакъв истински компромис. Но това остава да се види.“

Президентът на САЩ също така отбеляза, че Нетаняху няма да бъде поканен да посети Белия дом „в близко бъдеще“, въпреки неотдавнашното му преизбиране като премиер – третият му мандат начело на страната.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.