Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Независима експедиция до „Северен поток“ откри улика, пропусната от шведските следователи

Водолазен ботуш, подобен на тези, използвани от американски военни водолази, е открит близо до един от взривените газопроводи „Северен поток“ в шведската изключителна икономическа зона в Балтийско море, съобщи The Grayzone. Неин кореспондент е взел участие в първата независима, както я нарича медията, експедиция до мястото на саботажа.

Независимата американска медия публикува видео, заснето от подводен дрон, показващо обект, наподобяващ черно-оранжев водолазен ботуш, лежащ на морското дъно близо до останките от руския газопровод.

Кадрите са заснети на 24 май, когато Джефри Бродски от The Grayzone пътува до мястото на взрива на борда на „Baltic Explorer“ като част от експедиция, организирана от шведския инженер Ерик Андерсон. Друго видео показа как Андерсон пуска дрона във водата.

Grayzone съобщи, че е успял да идентифицира модела на ботуша, който е много подобен на ботушите, използвани от американския флот. Ботуши с подобен външен вид обаче се предлагат и в някои търговски магазини, добавя медията.

Независима експедиция до "Северен поток" откри улика, пропусната от шведските следователи

Водолаз от ВМС на САЩ, носещ подобни ботуши в тренировъчно учение.

Независима експедиция до "Северен поток" откри улика, пропусната от шведските следователи

Близък план на водолазния ботуш на американски военен от ВМС на САЩ (вляво) и ботуша, заснет от дрон до мястото на взрива (вдясно).

Ботушът е забелязан само на пет метра от разрушение по газопровода „Северен поток 2“. Оборудването е много подобно до модела Thor, произведен от базираната във Великобритания компания Northern Diver, коментира директорът по военните и търговските продажби на компанията Нийл Тордоф пред The Grayzone, добавяйки обаче, че не може да бъде напълно сигурен в това.

„Това е част от костюм за сухо гмуркане, който обикновено се използва в замърсена вода, за да се запази водолазът в безопасност“, каза той, добавяйки, че „този артикул се използва в световен мащаб“. Компанията му е спряла да произвежда този тип оборудване по време на пандемията от Ковид-19.

Андерсон се е свързал с Nord Stream 2 AG, компанията, която експлоатира руските тръбопроводи, която категорично отрича да е използвала водолази за строителство или поддръжка на тръбопроводи в района. Компанията също така заяви, че за първи път е открила ботуша още през февруари 2023 г. и го е докладвала на шведските следователи.

Grayzone разговаря и с източник, който е имал контакт с водолаз от HMS Belos, кораб на шведския флот, който през октомври 2022 г. извърши оглед на местата на саботажа. Водолазът, участвал в шведското разследване на инцидента, отрече дейността на плавателния съд да е свързана по някакъв начин с появата на ботуша. Шведските разследващи органи не коментираха констатациите на медията.

Към днешна дата никой не е поел отговорност за експлозиите, които направиха три от четирите руски подводни газопровода неизползваеми в края на септември 2022 г. Инцидентът се случи скоро след като Москва намали доставките на газ за Европа на фона на вълната от западни санкции срещу Русия.

През февруари носителят на наградата „Пулицър“, американският разследващ журналист Сиймур Хърш подробно представи доказателства, които свързват Вашингтон с атаките на „Северен поток“ 1 и 2.

Германия, Швеция и Дания започнаха разследвания на инцидента, но досега не са оповестени значими резултати от нито едно от тези разследвания. През май Русия извика посланиците на трите държави, за да протестира срещу „пълната липса на резултати“ в разследванията.

Още по темата: Сиймур Хърш: Шолц е помогнал на САЩ да скрият данни за саботажа на „Северен поток“ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.