Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нидерландия готова да дари изтребители F-16, ако Киев поиска

Нидерландия ще обмисли доставката на произведени в САЩ изтребители F-16 в Украйна, за да подпомогне борбата й с Русия, ако Киев официално поиска самолетите, заяви холандският външен министър Вопке Хьокстра, цитиран от Netherlands Times. Молбите на Киев за западни самолети досега бяха игнорирани.

Съобщава се, че Хьокстра е заявил по време на парламентарен дебат, че правителството ще гледа на такова искане без резерви. Той добави, че страната не вижда „никакви табута“ по отношение на определено военно оборудване, но ще дари самолетите само ако Украйна ги поиска.

През март Полша предложи да прехвърли своите самолети МиГ-29 от съветската епоха в САЩ, за да може по-късно Вашингтон да ги дари на Украйна. Но Пентагона отхвърли идеята тогава като „високорискова“ и без „съществена обосновка“.

„Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници от НАТО по този въпрос и трудните логистични предизвикателства, които той представлява, но не вярваме, че предложението на Полша е състоятелно“, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби миналата година.

Словакия също обмисляше да прехвърли своите МиГ-29 в Украйна, но сделката все още не е финализирана. Словашкият външен министър Ратислав Касер заяви миналия месец, че страната му все още преговаря за доставката с Киев, както и със САЩ и други членове на НАТО.

Михаил Подоляк, съветник на Зеленски, заяви през септември, че Северна Македония ще предостави на Киев неназовани самолети. Македонските медии съобщиха тогава, че въпросните самолети са четири самолета Су-25.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.