Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нигер даде 48 часа на френския посланик да напусне страната

Военното ръководство на Нигер, което свали президента през юли, нареди на френския посланик в Ниамей да напусне страната в рамките на 48 часа.

Заповедта за изгонване на френския посланик Силвен Ите е издадена, след като дипломатът е отказал да отговори на поканата да разговаря с новия външен министър на страната. Посочват се и „други действия на френското правителство, противоречащи на интересите на Нигер“, при вземането на решение за експулсиране на Ите.

Новината идва след поредица от протести на граждани срещу продължаващото френско присъствие в района и изявления на военните лидери срещу бившата колониална сила. Нигер е бивша френска колония.

В отговор френското външно министерство заяви, че „пучистите нямат правомощия“ да изискват от посланика да напусне, предаде АФП.

„Одобрението на посланика идва единствено от легитимните избрани нигерски власти“, заяви френското външно министерство.

Франция, която има около 1 500 войници, разположени на границите на Нигер, отказва да признае решението на военното ръководство да отмени споразуменията между Франция и бившето правителство на Нигер, твърдейки, че тези сделки са направени от предишните „законни власти“ на страната, единствените, които Париж признава.

Френски компании са мажоритарен собственик на три големи уранови мини в Нигер. Африканската страна има най-богатите уранови руди в Африка. Нигер е седмият по големина производител на уран в света и вторият по големина производител на уран, който се изнася за Европейския съюз. Около 70% от електроенергията на Франция се произвежда с помощта на ядрена енергия.

Първоначално беше съобщено, че на посланика на САЩ е дадено същото решение да напусне Нигер. Държавният департамент на САЩ обаче отрече информацията.

В края на юли военното ръководство на Нигер свали президента Мохамед Базум. Това беше един от трите преврата в Западна Африка през последните две години. Военните на Буркина Фасо и Мали свалиха правителствата през 2022 и 2021 година. И двете страни също изгониха френските войски от границите си.

Франция призова за възстановяване на сваления президент Мохамед Базум в Нигер. Профренската Икономическа организация на западноафриканските държави (ECOWAS) наложи санкции на Нигер и заплаши с военна интервенция за „възстановяване на конституционния ред“.

В отговор съседните Буркина Фасо и Мали обещаха да защитят Нигер в случай на военна намеса.

„Всяка военна интервенция срещу Нигер ще означава обявяване на война срещу Буркина Фасо и Мали“, заявиха двете страни в съвместно изявление, като добавиха, че ще излязат от ECOWAS, ако блокът предприеме военни действия срещу Нигер.“

Буркина Фасо и Мали „предупреждават за катастрофалните последици от военната намеса в Нигер, която може да дестабилизира целия регион, както направи едностранната намеса на НАТО в Либия, която доведе до разпространението на тероризма в Сахел и Западна Африка“, се казва в изявлението.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

 1. Министерството на външните работи на Нигер поиска френският посланик да напусне страната Министерството на външните работи на Нигер реши да лиши посланика на Франция от агреман и го помоли да напусне страната, следва от съобщението на ведомството.

  „Компетентните нигерийски власти решиха да лишат своя господар (посланик на Франция в Нигер. – Ред.) Силвен Ите и да го помолят да напусне територията на Нигер в рамките на (в рамките на) 48 часа“, се казва в изявлението.

  Отбелязва се, че това решение е взето, наред с други неща, заради действията на френските власти, противоречащи на интересите на Нигер.

  В края на юли военните в Нигер обявиха по националната телевизия отстраняването на президента Мохамед Базум от власт. Лидерите на повечето западни страни, сред които Франция, и Икономическата общност на Западна Африка осъдиха преврата. В началото на август ECOWAS одобри план в случай на военна намеса в Нигер.

  Нигер – бивша френска колония – остана един от последните западни съюзници в Сахел. Париж достави дронове и изтребители на страната, а също така разположи там 1500 войници за борба с терористите. В началото на август бунтовниците, които завзеха властта, обявиха денонсирането на военните споразумения с Франция.

  Освен това Нигер има богати запаси от уран, от които зависи Франция. Според съобщения в медиите тази африканска държава представлява 15 до 17 процента от изкопаемите горива, използвани за производство на електричество в Петата република.

  Избран през 2021 г. и сега прогонен от бунтовниците, Базум беше смятан за близък съюзник на Франция.

  Источник: https://rusvesna.su/news/1692993794

 2. Нигер изгони германския посланик от страната Дошлите на власт в Нигер военни дадоха на германския посланик 48 часа да напусне страната, съобщава агенция Франс прес.

  По-рано външното министерство на Нигер реши да лиши френския посланик в страната от Агреман и да го помоли да напусне Нигер в рамките на 48 часа. Френското външно министерство отговори, като каза, че бунтовниците в Нигер нямат правомощия да поискат от посланика да напусне страната.

  „Военният режим дава на германския посланик 48 часа да напусне“, се казва в изявление на агенцията.

  Источник: https://rusvesna.su/news/1692999788

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.