Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нигер отказа да изпълни исканията на Виктория Нюланд

Американският заместник-държавен секретар Виктория Нюланд посети Нигер и се срещна с представители на военните, които отсраниха президента на страната от власт, съобщи Държавният департамент.

Нюланд заяви във видеоконферентна връзка пред репортери, че „разговорите са били много откровени и на моменти доста трудни“.

Тя добави, че военните са й отказали среща със сваления президент Мохамед Базум. Отказана й е и среща с генерал Абдурахман Чиани, лидер на новата власт в Нигерия. Преди преврата той оглавяваше Националния съвет за спасение на родината. Основният събеседник на Нюланд е бил новият министър на отбраната на Нигер. Военните също са отхвърлли призива на САЩ за „възстановяване на демократичния ред“, въпреки че според Нюланд, тя е дала да се разбере, че „отношенията с Нигер са изложени на риск“.

Заместник-държавният секретар също заяви, че е „повдигнала въпроса за заплахата от групата „Вагнер“, която според публикации в медиите вече се намира в Нигер. Според Нюланд частната военна компания е заплаха за суверенитета на африканската страна. Според непотвърдена официално информация властите в Нигер са потърсили помощ от „Вагнер“, които имат договор за военна помощ в съседната на Нигер Мали. Преди дни Икономическата общност на Западноафриканските държави заплаши новата власт в Нигер с военна интервенция, ако не изпълни исканията за възстановяване на власт на сваления президент.

Още за военния преврат в Нигер:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.