Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нигер отнема достъпа на Франция до едно от най-големите уранови находища в света

Френската компания Orano SA губи правото да добива уран в едно от най-големите находища в света, след като Нигер отхвърли плана на френската ядрена компания за разработване на актива. Нигер доставя 15% от урана на Франция за ядрена енергия.

Orano експлоатираше мината, намираща се в бившата френска колония Нигер, но предложеният френски план за разработване на находището Imouraren „не отговаря на очакванията на властите“, се казва в писмо на министерството на мините на Нигер, цитирано от Bloomberg. Говорител на правителството на Нигер, което дойде на власт на 26 юли миналата година след военен преврат, потвърди писмото от 11 юни. Новото ръководство на страната арестува президента и обяви, че прекратява подписаното от него споразумение за военно сътрудничество с Франция.

„Второто и последно известие ще изтече на 19 юни, след тази дата разрешението за работа на компанията ще бъде отнето“, се казва в писмото. Говорител на Orano не отговори на искането за коментар.

Imouraren е едно от най-големите уранови находища в света с прогнозни запаси от 200 000 тона. Orano притежава контролен пакет акции в Imouraren SA, а нигерийската Sopamin SA контролира останалите 33,35%.

След военните преврати в Мали, Буркина Фасо и Нигер западните медии обвиниха Русия, че измества Запада в тази част на света. Русия изпрати военни инструктури за обучение на местните войски в Нигер, които от години се борят с тероризма в региона. САЩ също имат военна база в Нигер, като нигерското правителство поиска американските войски да напуснат страната. В момента американски и руски военни делят една и съща база в Нигер.

През юли миналата година руското правителство отписа 23 милиарда долара дълг, исторически дължим от африканските държави, заяви президентът Владимир Путин на руско-африканския форум в Санкт Петербург. Русия също ще отдели повече средства, за да помогне за развитието на континента, заяви Путин.

„Общият размер на дълга на африканските страни, отписан от Русия, възлиза на 23 милиарда долара, като други 90 милиона долара ще бъдат отпуснати за същите цели“, каза той.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Трябва да спрем канадската фирма Дънди прешъс да ни краде от златото само са 1% от няколко тона си е чиста кражба!!! ЗАПАДА Е ЕДНА СМРЪДЛИВА ЛЪЖА,А НАЩЕ ПЕДЕРАСЧЕТА НАРЕЧЕНИ ПОЛИТИЦИ ТРЯБВА ДА БЪДЯТ РАЗПЪНАТИ НА КРЪСТ ПРЕД НС.!!!!ЕС КВО Е ТВА ЕДНА ЛГБТИ ОБЩНОСТ НА НИКОМУ НЕНУЖНА!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.