Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нигер слага край на износа на уран и злато за Франция въпреки заплахата от военна интервенция

С незабавен ефект Република Нигер под ръководството на генерал Абдулахамане Чиани обяви спирането на износа на уран и злато за Франция. Такива съобщения се появиха в регионални източници от Близкия изток и Африка. Financial Times потвърди информацията, като написа следния коментар:

“Хунтата продължава да засилва антифренската реторика. Тя обяви, че спира износа на уран за Франция с незабавен ефект. Нигер е седмият по големина производител на уран в света, а Франция, която разчита на ядрената енергия за 75% от енергията си, е значителен вносител.”

Миналата седмица в Нигер беше извършен военен преврат, като президентът беше арестуван. Превратът според анализатори слага край на влиянието на САЩ и Франция в стратегическия район Сахел след подобни преврати в Буркина Фасо и Мали. Ръководителите им обявиха край на колониалното разграбване на страните им.

Успоредно с решението за спиране на износа на уран за Франция, протестиращи се събраха пред френското посолство в Нигер, призовавайки за прекратяване на френските колониални практики, скандирайки лозунга „Долу Франция!“ и потвърждавайки подкрепата си за лидера на преврата Чиани.

Wazobia Reporters, нигерски новинарски уебсайт, цитира един от протестиращите: „Имаме уран, диаманти, злато, петрол и живеем като роби. Нямаме нужда от французите, за да сме в безопасност.“

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция може да прати военни части, за да защити френските граждани в Нигер.

Едновременно с това лидерът на преврата в Нигер се сблъска с осъждания и заплахи от африканските правителства от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), ЕС, както и Африканския съюз. ECOWAS даде срок от 15 дни на лидерите на преврата и военните да се приберат в казармите си. В противен слуай заплашиха с използването на военна сила срещу тях. В тази връзка Чиани отговори: „Искаме още веднъж да напомним на ECOWAS или на който и да е друг авантюрист за нашата твърда решимост да защитим родината си“.

Съседните на Нигер Буркина Фасо и Мали обещаха военна подкрепа на Нигер в случай на военна интервенция срещу страната.

Нигер, според Световната ядрена асоциация (WNA), е седмият по големина производител на уран в света. WNA също така потвърждава, че Нигер през 2022 г. е произвел 2020 tU, което е над 4% от световното производство на уран.

В момента производството на уран в Нигер се осъществява най-вече чрез френска компания, наречена Orano. 63,4% от нея са собственост на френската Société des Mines de l’Aïr (SOMAÏR). Останалите 36,66% от тях са собственост на нигерската Société du Patrimoine des Mines du Niger, известна като Sopamin.

През 2021 г. комуналните услуги на Европейския съюз закупиха 2905 tU уран, произведен в Нигер, което направи Нигер водещ доставчик на уран в ЕС.

По-рано, на 28 юли, Orano публикува изявление, в което твърди, че „ситуацията остава нестабилна“ в Нигер след свалянето на френския съюзник и президент на Нигер Мохамед Базум. След това компанията добави, че е „създала кризисно звено, за да даде приоритет на безопасността на своите служители“ и подчерта, че „това събитие има някакво незабавно въздействие върху дейността й в Нигер или върху стойността на нейните активи“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.