Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нито лев от закупените въглеродни квоти за 2 млрд. лв. от „Марица Изток 2“ не остава в България

„Само за миналата година ТЕЦ „Марица Изток 2” е закупила въглеродни квоти за 2 млрд. лева“. Това заяви Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация. Той подчерта, че от тези средства нито лев не е останал в страната и не е посадено нито едно дърво, въпреки че според Брюксел целта е намаляване на вредните газове в атмосферата. От нашите квоти печели финансовият Капитал, обясни енергийният експерт.

Вместо парите да бъдат дадени за инвестиции в инсталации за намаляване на замърсяването,  тези пари отиват при инвестиционни фондове, които търгуват с въглеродни кредити (квоти) на европейския пазар за търговия с въглеродни емисии. Те инвестират в тези ценни книжа и имат интерес цената им да се качва. „В момента цената е 101 евро за тон CO2”, коментира енергийният експерт пред Нова нюз.

Павлов попита къде отиват парите и защо българското правителство следва безропотно решенията на Брюксел, вместо да участва равностойно при вземането им.

„Квотите се превърнаха във финансов инструмент, започнаха да се търгуват. Множество фондове вкарват своите пари в тях. Европейските чиновници допускат квотите да отиват като финансов инструмент”, добави експертът. Той изчисли, че 72% от цената за електроенергия, произведена от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2”, отива за квотите за търговия с емисии – пари, които не остават в България.

„Аз съм притеснен, ако правим енергийна стратегия с този състав на парламента”, каза Павлов. Той уточни, че трябва да има разговор за енергийния преход, но с експерти.

Според него трябва да се молим зимата да не е студена, тъй като цената на газа у нас е обвързана с европейските борси. Но ако по-високата цена на газа не е такъв проблем за европейските потребители, защото имат високи доходи, България е най-бедната държава в ЕС, доходите ни са по-ниски, а ще плащаме като останалите европейски държави със значително по-високи доходи на населението.

Още по темата: Борбата с климатичните промени е търговия с въглеродни кредити за милиарди долари 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.