Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Норвегия предупреди гражданите си да избягват „руски кит-шпионин“

Норвегия призовава моряците да „избягват контакт“ с белуга, която обикаля норвежкото крайбрежие и властите подозират, че е „руски кит-шпионин“. Норвежката дирекция по рибарство е загрижена, че китът, който е опитомен и търси контакт с хора, може да бъде ранен.

Китът, кръстен Хвалдимир, придоби международна слава през 2019 г., след като беше забелязан да носи специално изработен колан със стойки за GoPro камери, което накара експертите да смятат, че може да е бил обучен от руската армия.

От 2019 г. Хвалдимир обикаля норвежкото крайбрежие с няколко спирки по пътя си, следва лодки и си играе с хората на борда. Китът, който е защитен вид в Норвегия, сега живее във вътрешността на Ослофиорд.

Това „означава, че е пристигнал в много гъсто населена зона и рискът да бъде наранен поради контакт с хора е станал значително по-голям“, добавят от дирекцията по рибарство. В изявление в сряда директорът й Франк Баке-Йенсен каза, че „досега е имало само леки инциденти, при които китът е претърпял леки наранявания, предимно от контакт с лодки“. Но той призова хората да спазват дистанция, „въпреки че китът е питомен и е свикнал да бъде сред хора“.

„Особено призоваваме хората в лодки да спазват добра дистанция, за да избегнат нараняването на кита или, в най-лошия случай, смъртта му от движението на лодки“, каза Баке-Йенсен.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.