Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Носителят на „Пулицър“ Сиймур Хърш: Американски водолази поставиха експлозиви под „Северен поток“, Норвегия ги задейства

Експлозивите под газопроводите „Северен поток“ 1 и 2 са били поставени от американски военни водолази по време на учение на НАТО и са били задействани дистанционнно от норвежците. Това разкрива последното разследване на Сиймур Хърш – един от най-известните американски журналисти, носител на наградата „Пулицър“.

Разследването е публикувано в блога му и разкрива изключително детайлна хронология на тайната военна операция. Той е публикувал и коментара на Белия дом и ЦРУ. Потърсена за коментар, Адриен Уотсън, говорител на Белия дом, заяви в имейл: „Това е фалшива и пълна измислица“. Тами Торп, говорител на Централното разузнавателно управление, е отговорил по подобен начин: „Това твърдение е напълно невярно“.

Разследването на Хърш

„Миналото лято водолази от военноморските сили, действащи под прикритието на учение на НАТО, известно като Baltops 22, поставиха дистанционно задействани взривни устройства, които три месеца по-късно разрушиха три от четирите тръбопровода на „Северен поток“, твърди Хърш.

„Центърът за гмуркане и спасяване на Военноморските сили на САЩ“ се намира на място, което е също толкова неизвестно, колкото и името му – в селския район на Панама Сити, понастоящем процъфтяващ курортен град в югозападната част на Флорида, на 70 мили южно от границата с Алабама. Комплексът на центъра е също толкова необичаен, колкото и местоположението му – сива бетонна структура от времето след Втората световна война, която има вид на професионална гимназия в западната част на Чикаго. От другата страна на сегашния четирилентов път се намират пералня и училище по танци.

От десетилетия центърът обучава висококвалифицирани дълбоководни водолази, които някога са били разпределяни в американски военни части по целия свят и са способни да се гмуркат с технически средства, за да вършат както добри неща – да използват експлозиви С4 за прочистване на пристанища и плажове от отломки и невзривени боеприпаси, така и лоши неща, като взривяване на чужди нефтени платформи, замърсяване на всмукателните клапани на подводни електроцентрали, разрушаване на шлюзове на важни корабни канали. Центърът в Панама сити, който се гордее с втория по големина закрит басейн в Америка, беше идеалното място за набиране на най-добрите и най-мълчаливите възпитаници на водолазното училище, които миналото лято успешно изпълниха това, за което бяха упълномощени на 260 фута под повърхността на Балтийско море.

Според източник, пряко запознат с оперативното планиране, през юни миналата година водолазите от Военноморските сили, действащи под прикритието на широко рекламирано учение на НАТО в средата на лятото, известно като BALTOPS 22, са поставили дистанционно задействаните експлозиви, които три месеца по-късно унищожиха три от четирите тръбопровода на „Северен поток“.

„Съществуваше важна бюрократична причина да се разчита на възпитаниците на школата в Панама Сити. Водолазите са само от Военноморските сили, а не членове на американското Командване на специалните сили, чиито тайни операции трябва да се докладват на Конгреса и да се информират предварително ръководствата на Сената и Камарата на представителите – т.нар. „банда на осемте“. Администрацията на Байдън направи всичко възможно, за да избегне изтичане на информация, тъй като планирането се извършваше в края на 2021 г. и през първите месеци на 2022 г.“, пише Хърш.

Според разследването президентът на САЩ Джо Байдън е решил да даде зелена светлина на операцията след деветмесечни тайни обсъждания с екипа си по национална сигурност. Основният проблем е бил как да се прикрият следите и премахнат доказателствата.

Хърш твърди също, че Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския лидер, е участвал в подготовката на плана за саботаж.

Операцията

Норвегия беше идеалното място за базиране на мисията, пише Хърш.

През последните няколко години на криза между Изтока и Запада американските военни значително разшириха присъствието си в Норвегия, чиято западна граница минава на 1 мили по протежение на Северния Атлантически океан и се слива над Арктическия кръг с Русия. Пентагонът създаде високоплатени работни места, като инвестира стотици милиони долари за модернизиране и разширяване на съоръженията на американския флот и военновъздушни сили в Норвегия. Новите съоръжения включват, най-важното, усъвършенстван радар със синтетична апертура далеч на север, който е способен да проникне дълбоко в Русия.

Наскоро обновена американска база за подводници, която е в процес на изграждане от години, е станала оперативна и повече американски подводници вече могат да работят в тясно сътрудничество с норвежките си колеги, за да наблюдават и шпионират голям руски ядрен редут на 250 мили на изток, на полуостров Кола.

Америка също така значително разшири норвежката военновъздушна база на север и достави на норвежките военновъздушни сили флотилия от произведени от Boeing патрулни самолети P8 Poseidon, за да засили шпионирането на далечни разстояния в Русия.

Планиращите операцията във Вашингтон знаеха, че трябва да отидат в Норвегия, пише Хърш. „Те мразеха руснаците, а норвежкият флот беше пълен с превъзходни моряци и водолази, които имаха дългогодишен опит в изключително печеливши дълбоководни проучвания за нефт и газ“, твърдии източникът, който е предоставил секретната информация на американския журналист.- На тях също може да се вярва, че ще запазят мисията в тайна“. (Норвежците може да са имали и други интереси. Унищожаването на „Северен поток“  би позволило на Норвегия да продава много повече от собствения си природен газ на Европа.)

Някъде през март няколко членове на екипа отлетяха за Норвегия, за да се срещнат с норвежките тайни служби и флота. Един от ключовите въпроси беше къде точно в Балтийско море е най-доброто място за поставяне на експлозивите.

Норвежкият флот бързо намери правилното място, в плитките води на Балтийско море на няколко километра от датския остров Борнхолм. Тръбопроводите минават на повече от миля един от друг по морското дъно, което е дълбоко само 260 фута.

„Най-добрите водолази с квалификация за дълбоко гмуркане са наети за операцията и им е казано да бъдат подготвени да бъдат призовани в ЦРУ във Вашингтон“, твърди източникът.

Норвежците и американците имаха местоположение и оперативните работници, но имаше и друго притеснение: всяка необичайна подводна дейност във водите край Борнхолм може да привлече вниманието на шведските или датските военноморски сили, които биха могли да го съобщят.

Норвежците бяха ключови за решаването на други препятствия. Известно е, че руският флот притежава технология за наблюдение, способна да засича и задейства подводни мини. Американските взривни устройства трябваше да бъдат замаскирани по начин, който да ги накара да изглеждат на руската система като част от естествения фон – нещо, което изисква адаптиране към специфичната соленост на водата. Норвежците имаха решение.

Норвежците също имаха решение на решаващия въпрос кога трябва да се проведе операцията. Всеки юни, през последните 21 години, американският Шести флот, чийто флагман е базиран в Гаета, Италия, южно от Рим, спонсорира голямо учение на НАТО в Балтийско море, включващо десетки съюзнически кораби в целия регион. Настоящото учение, проведено през юни, ще бъде известно като Baltic Operations 22 или BALTOPS 22. Норвежците предложиха, че това ще бъде идеалното прикритие за засаждане на мините.

Американците предоставиха един жизненоважен елемент: убедиха плановиците на Шести флот да добавят научноизследователска и развойна дейност към програмата. Учението, оповестено публично от флота, включва Шести флот в сътрудничество с „изследователските и военни центрове“ на ВМС. Събитието в морето ще се проведе край бреговете на остров Борнхолм и ще включва екипи на НАТО от водолази, които поставят мини.

Вашингтон се замисли, пише Хърш. Бомбите ще бъдат поставени по време на BALTOPS, но Белият дом се притесняваше, че двудневният прозорец за тяхната детонация ще бъде твърде близо до края на учението и би било очевидно, че Америка е участвала.

Вместо това Белият дом имаше нова молба: „Могат ли момчетата на полето да измислят някакъв начин да взривят тръбопроводите по-късно по команда?“

C4, прикрепен към тръбопроводите, ще бъде задействан от сонарна шамандура, пусната от самолет в кратък срок, но процедурата включва най-модерната технология за обработка на сигнала. Веднъж въведени, устройствата за забавено определяне на времето, прикрепени към някой от четирите тръбопровода, могат случайно да бъдат задействани от сложната смесица от океански фонови шумове в силно трафикираното Балтийско море – от близки и далечни кораби, подводни сондажи, сеизмични събития, вълни и дори морски създания.

За да се избегне това, сонарната шамандура, веднъж поставена, ще излъчва последователност от уникални нискочестотни тонални звуци – подобно на тези, излъчвани от флейта или пиано – които ще бъдат разпознати от устройството за синхронизиране и след предварително зададени часове закъснение ще задействат експлозивите.

На 26 септември 2022 г. самолет за наблюдение P8 на норвежкия флот направи привидно рутинен полет и пусна сонарна шамандура, твърди журналистът. Сигналът се разпространява под водата, първоначално до „Северен поток 2“, а след това до „Северен поток 1“. Няколко часа по-късно бяха задействани мощните експлозиви C4 и три от четирите тръби на газопроводите бяха извън строя. В рамките на няколко минути басейни с метан, останали в затворените тръбопроводи, можеха да се видят да се разпространяват по повърхността на водата и светът научи, че се е случило нещо необратимо.

Коментарът на Вашингтон

Белият дом и ЦРУ наричат твърденията за участието на Вашингтон в саботажа на газопровода лъжа и измислица.

Кой е Сиймур Хърш

Сиймур Хърш е американски разследващ журналист. През 1970 г. печели наградата „Пулицър“ за репортажа си за клането в Сонгми по време на войната във Виетнам. Той е и първият, който съобщава за бруталното отношение на американските военни към иракските затворници в затвора Абу Граиб.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.