Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нов смъртоносен вирус, пренасян от прилепи, се разпространява в Азия

Индия въведе спешни мерки за ограниаване на епидемия от смъртоносния вирус Нипа (Nipah) в Керала. Петима души са се заразили от вируса, двама от които са починали, съобщи Indian Express.

Властите в област Кожикоде, където е възникнало огнището, са създали „задържащи зони“ в района и училищата са затворени. Седемдесет и шест души, които са били в контакт със заразените, се наблюдават внимателно за признаци на заболяването.

Това е четвъртото огнище на вируса Нипа в Керала. Най-смъртоносната епидемия е била през 2018 г. с 18 лабораторно потвърдени случая и пет предполагаеми случая, 17 от които са починали, по данни на СЗО.

Вирусът Нипа е РНК вирус от семейство Paramyxoviridae. Инфекцията с вируса Nipah (NiV), наричана още енцефалит с вируса Nipah, е кръстена на малайзийското село Kampung Sungai Nipah, където е открита за първи път.

Първото огнище при хора е докладвано в Малайзия през 1998 г. От 265 заразени 105 са починали. Оттогава всяка година се появяват едно или две огнища. Повече от половината хора, които са заразени, умират.

Най-често се съобщава за огнища в Бангладеш, но също и в Индия, Малайзия, Сингапур и Филипините .

Делът на инфекциите с вируса Нипа, които са асимптоматични, варира от 17% до 45%. Когато вирусът причинява заболяване, основният ефект е енцефалит (подуване на мозъка). Пациентите развиват треска и се оплакват от силно главоболие, а много от тях изпитват дезориентация, сънливост и объркване. Някои пациенти развиват и гръдна инфекция.

Няма специфични лекарства за лечение на вируса на Nipah, така че медицинските грижи са само „поддържащи“, т.е. лечение на отделни симптоми и поддържане на комфорта на пациента.

Някои лечения изглеждат обнадеждаващо, поне при проучвания върху животни, но малко проучвания са проведени при хора.  Доказано е, че таргетна терапия, наречена моноклонални антитела, е ефективна за намаляване на смъртността при зелени маймуни, ако се приложи достатъчно рано в хода на инфекцията с вируса Нипа. Но все още няма проучвания, които да показват колко ефективни са тези лекарства при хора с вируса Нипа.

Въпреки това индийските власти купуват моноклонални антитела от Австралия, за да ги използват при сегашната епидемия.

Няма ваксини срещу вируса Нипа, въпреки че иРНК ваксина срещу вируса се тества при хора.

Как се заразяват хората?

При първоначалното огнище в Малайзия властите посочват като основен рисков фактор контактът със свине, но няма доказателства за предаване от човек на човек. Не е ясно защо и как прасетата са започнали да предават инфекцията.

Тази хипотеза впоследствие е отхвърлена и сега здравните власти в Индия твърдят, че основният „хазяин“ на вируса Нипа са плодовите прилепи, по-специално индийската летяща лисица. Вирусът е бил открит преди това в прилепи в Керала.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.