Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нов световен ред? Страните от БРИКС предлагат алтернатива на Запада

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (БРИКС) е алианс от държави-представители на глобалния юг, предоставяйки алтернативен модел на Г-7.

Г-7 е неформален форум на държавните глави на най-развитите икономики в света, основан през 1975 година. Германия, Франция, Обединеното кралство, Италия, Япония, Канада и САЩ са членове, както и ЕС.

Съкращението БРИК, което първоначално означава Бразилия, Русия, Индия и Китай, е измислено от Джим О’Нийл през 2001 г., когато той е главен икономист на мултинационалната инвестиционна банка Goldman Sachs. По това време четирите страни имаха устойчиви темпове на висок икономически растеж и етикетът на БРИКС означаваше икономически оптимизъм за бъдещето на тези нации.

Но това, което може да е започнало като маркетингова маневра за насърчаване на инвеститорите, се превърна в платформа за междуправителствено сътрудничество, подобно на Г-7. През 2009 г. четирите държави се срещнаха за първата си среща на върха в руския Екатеринбург. През 2010 г. Южна Африка е поканена да се присъедини към групата, добавяйки „S“ към БРИКС.

Предизвикателство към модела на Световната банка

През 2014 г., с 50 милиарда долара (около 46 милиарда евро) начален капитал, страните от БРИКС стартираха Новата банка за развитие като алтернатива на Световната банка и Международния валутен фонд. Освен това те създадоха механизъм за ликвидност, наречен Споразумение за условен резерв, за да подкрепят членовете, които се борят с плащанията.

Тези предложения бяха привлекателни не само за самите страни от БРИКС, но и за много други развиващи се и нововъзникващи икономики, които имаха болезнен опит с програмите на МВФ за структурно приспособяване и мерките за строги икономии. Ето защо много страни заявиха, че може да са заинтересовани да се присъединят към групата на БРИКС.

Банката на БРИКС е отворена за нови членове. През 2021 г. Египет, Обединените арабски емирства, Уругвай и Бангладеш взеха дялове. Те обаче бяха много по-ниски от съответните инвестиции от 10 милиарда долара, направени от основателите на банката.

Южноафриканският външен министър Наледи Пандор заяви, че световният интерес към групата БРИКС е „огромен“. В началото на март тя обяви, че на бюрото си има 12 писма от заинтересовани страни.

„Саудитска Арабия е една от тях“, каза Пандор. Обединените арабски емирства, Египет, Алжир и Аржентина, както и Мексико и Нигерия също заявиха интерес.

„След като оформим критериите [за кредитиране], тогава ще вземем решението“, каза тя, отбелязвайки, че темата ще бъде поставена в дневния ред за предстоящата среща на върха през август в Южна Африка.

Без санкции срещу Русия

От началото на войната в Украйна страните от БРИКС само се дистанцираха от Запада. Нито Индия, нито Бразилия, нито Южна Африка, нито Китай участват в санкциите срещу Русия. Това става все по-ясно с почти историческите нива на търговия между Индия и Русия, или в зависимостта на Бразилия от руските торове.

„В дипломатически план войната в Украйна изглежда е прокарала ярка разделителна линия между подкрепяната от Изтока Русия и Запада“, пише политологът Матю Бишъп от университета в Шефилд за Икономическата обсерватория в края на миналата година. Следователно някои европейски и американски политици се притесняват, че БРИКС може да се превърне по-малко в икономически клуб на изгряващи сили, които се стремят да повлияят на глобалния растеж и развитие, и повече в политически.

Съюзът БРИКС не е толкова противовес на Запада, а по-скоро форум за засилена суверенна и автономна мисъл. В един двуполюсен свят Южна Африка, Индия и Бразилия просто „се борят за по-добри условия“.

Още по темата: Турция, Саудитска Арабия и Египет искат да се присъединят към BRICS 

Източник:DW
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.