Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нова масова стрелба в Сърбия, 8 убити и 13 ранени

Мъж откри огън близо до сръбския град Младеновац, на около 50 км южно от столицата Белград, късно в четвъртък. Най-малко осем души са убити и тринадесет са ранени. Заподозреният, идентифициран от медиите като 21-годишния Урош Б., е арестуван след осемчасово издирване. Това е вторият случай на масова стрелба в Сърбия тази седмица.

Според информацията трагедията започнала със спор в двора на училището, след което Урош Б. се прибрал вкъщи и се върнал с автоматична пушка. Той е стрелял от движещ се автомобил и след това е избягал. Съобщава се също, че той е открил огън на три различни места.

Сръбският вътрешен министър Братислав Гашич нарече стрелбата терористичен акт. Десетки полицейски и антитерористични части бяха изпратени в района.

В петък сутринта местните медии съобщиха, че стрелецът е бил заловен в село близо до град Крагуевац на около 50 км северно от мястото, където е започнало нападението.

Преди два дни ученик от седми клас откри огън в училище в Белград, убивайки осем деца и охранител. При стрелбата бяха ранени един учител и шестима ученици. Тийнейджърът е задържан. Според полицията той е използвал пистолета на баща си.

След нападението сръбският президент Александър Вучич призова за безпрецедентни мерки срещу оръжията и медийно съдържание, съдържащо насилие. Той представи план, който включва двегодишен мораториум върху новите лицензи за оръжие, които биха засегнали всички оръжия, с изключение на тези, използвани за лов. Вучич поиска и одит на всички съществуващи разрешителни за огнестрелно оръжие.

Сръбският президент също така призова да се ограничи медийното съдържание, което „набляга на насилието“, по-специално „сцени на брутално насилие, които могат да навредят на непълнолетни“. Планът също така очертава идея за забрана на достъпа до тъмната мрежа, „скрития“ интернет, който изисква специален браузър за достъп, тъй като децата могат да отидат там, за да „се научат как да извършват убийства, да купуват наркотици.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.