Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нова Суецка криза заплашва световната икономика

Най-големите корабни компании спират пътуванията си в Червено море, след като хутите в Йемен заплашиха да атакуват всеки кораб, който превозва стоки за Израел или е свързан с Израел. В отговор Пентагонът обяви, че планира военна операция „Пазител на просперитета“.

Новата военноморска криза може да превърне войната между Израел и „Хамас“ в глобален проблем с последици за световната икономика.

От 15 декември четири от петте най-големи компании за контейнерни превози в света, CMA CGM, Hapag-Lloyd, Maersk и MCS, преустановиха изцяло услугите си в Червено море, маршрутът, по който трябва да премине трафикът от и за Суецкия канал, след като хутите, въоръжени с усъвършенствани оръжия, ескалираха атаките си срещу глобалните корабни потоци. Тъй като една от основните търговски артерии в света внезапно се затваря, САЩ обявиха, че засилват военноморската си дейност в Близкия Изток. Те не изключват атака срещу хутите, за да възстановят свободното преминаване.

Баб ал-Мандеб е тесен проток между Африка и Арабския полуостров, през който преминават около 12% от световната търговия и 30% от световния превоз с контейнери, по данни на The Economist. Той се превърна в забранена зона, тъй като хутите, базирани в Йемен, атакуват корабоплаването, в подкрепа на палестинците в Газа.

На 19 ноември движението „Ансар Аллах“, както са известни хутите в Йемен, обяви отвличането на товарния кораб Galaxy Leader в Червено море, на борда на който има двама българи – капитанът и помощник-капитанът. Хутите  обещаха да се отнасят към членовете на екипажа, които не са израелци, според принципите на исляма – като „гости“. Причината за отвличането на кораба е, че е собственост на британска компания, в която съсобственик е израелски милиардер. Бунтовниците поискаха Израел да спре бомбардировките на Газа, за да освободят кораба.

На 15 декември хутите заплашиха да атакуват още един кораб, удариха друг с дрон и изстреляха две балистични ракети по „Платиниум III”, едната от които удари плавателния съд.

Атаката срещу „Палатиум III“ е първото използване на противокорабна балистична ракета след отправеното от хутите предупреждение. Всички кораби са под либерийски флаг. На 16 декември американският военноморски кораб USS Carney свали 14 дрона над Червено море.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.