Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Новата система за ПВО С-500 „Прометей“ в две модификации ще пази небето над Русия

Зенитно-ракетният комплекс от ново поколение С-500 „Прометей“ влиза на въоръжение в руската армия в две модификации. Първите образци на системата за противовъздушна отбрана ще бъдат предадени на военните тази година. Това заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

Очаква се руската противовъздушна отбрана да бъде попълнена и актуализирана тази година. Към днешна дата делът на съвременните зенитни системи в руската армия е 82%, в следващите две години той ще се увеличи до 85%. Тази година войските ще получат първите образци от новата зенитна система С-500 в две модификации наведнъж: зенитно-ракетни системи с голям обсег и системи за противоракетна отбрана.

Освен това войските ще получат зенитно-ракетни системи С-400, С-300В4, Бук-М3, Тор-М2У, както и радари от ново поколение. Доставките на ракетния комплекс за противовъздушна отбрана „Панцир“ в Украйна ще бъдат удвоени.

С-500 „Прометей“ е най-новата зенитна система, способна да поразява цели в близкия Космос. Особеност на комплекса е възможността за работа по широк спектър от цели на височина до 200 км и на разстояние до 600 км.

По-рано тази година „Прометей“ завърши серия от тестове, потвърждавайки способността за сваляне на хиперзвукови цели, твърдят руски медии и затова я наричат система без аналог в света. До момента няма независимо потвърждение за противовъздушна отбрана, която да е свалила хиперзвукова ракета. Такива ракети до момента е потвърдено, че имат само Русия и Китай. Иран също обяви, че е създала хиперзвуковите ракети „Фатах“ 1 и 2, но те все още не са преминали тестове. САЩ от години се опитват също да създадат хиперзвукови ракети, засега безуспешно.

Последният етап от изпитанията на комплекса С-500 се състоя на 22 февруари, когато „Прометей“ удари междуконтиненталната балистична ракета Р-29РМУ2 „Синева“. След това бе обявено, че „Прометей“ ще се влезе на въоръжение в руската армия тази година. С-500 ще замени системата за ПВО С-400 „Триумф“.

Още по темата: ВВС на Украйна: Руските ракети стават невидими, дроновете им се въртят в кръг и объркват системите за ПВО

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.