Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нови документи разкриват тайни военни операции на САЩ

Вашингтон е водил най-малко 23 прокси войни по света под прикритието на антитероризма от 2017 до 2020 г.

САЩ са използвали тайна програма, наречена „127e“, за да започнат най-малко две дузини прокси войни от 2017 г. насам, според статия, публикувана в петък от американската медия The Intercept. Изданието твърди, че е получило невиждани досега документи и е разговаряло с високопоставени служители, които познават отблизо тази програма.

Журналистите от The Intercept са получи документите чрез Закона за достъп до информацията. Според разследването тези документи са първото официално потвърждение, че най-малко 14 така наречени „127e програми“ са били активни в Близък изток и Азиатско-тихоокеанския регион до 2020 г. Като цяло, според медията Пентагона е стартирал 23 отделни програми „127e“ по целия свят между 2017 и 2020 г., които са стрували на данъкоплатците в САЩ 310 милиона долара.

The Intercept обяснява, че „127e“ е едно от няколкото практически неизвестни пълномощия, предоставени на Министерството на отбраната от Конгреса през последните две десетилетия. Той упълномощава американски командоси да провеждат „ антитерористични операции “ в сътрудничество с чуждестранни и нередовни партньорски сили по целия свят с минимален външен надзор.

Програмата позволява на САЩ да въоръжават, обучават и предоставят разузнавателна информация на чужди сили. Въпреки това, за разлика от традиционните програми за чуждестранна помощ, които се фокусират върху изграждането на местен капацитет в партньорските страни, тези „127e сурогатни сили“ се очаква да следват заповедите на САЩ и да провеждат насочени от Вашингтон мисии срещу враговете на САЩ за постигане на американски цели, като по същество служат като пълномощник на Пентагона.

Според изданието почти никаква информация за тези операции не се споделя с членове на Конгреса или служители на Държавния департамент. Не е известно къде се провеждат тези операции, тяхната честота, цели или дори самоличността на чуждестранните сили, с които САЩ си сътрудничат, за да ги извършат.

Критиците на програмите предупреждават, че те биха могли да доведат до неочаквана военна ескалация и да въвлекат САЩ в над дузина конфликти по света, тъй като „127e“ не позволява никакво наблюдение или участие на служители на външните работи.

Изданието отбелязва, че въпреки че последната партида документи хвърля повече светлина върху програмата „127e“, тя все още остава предимно неизвестна както за обществеността, така и за членовете на Конгреса, които почти никога не получават доклади, свързани с нея.

Правителствен служител, запознат с програмата, пожелал анонимност, твърди пред The ​​Intercept, че повечето служители на Конгреса дори нямат разрешение да видят доклади по програмата „127e“, а тези, които имат, рядко ги искат.

„Тя е създадена, за да предотврати надзор“ , обяснява източникът.

Стивън Семлър, съосновател на мозъчен тръст за външна политика на САЩ, казва пред The ​​Intercept, че Пентагона предпочита да ръководи своите операции с минимален надзор, участие или бюрокрация от страна на Конгреса и го прави от много години. „Общността на специалните операции много харесва автономията“ , обяснява анализаторът, добавяйки, че „проблемът е, че тези неща са толкова нормализирани“.

„Трябва да се обърне повече внимание на тези органи за обучение и оборудване, независимо дали става въпрос за специални или редовни сили [Министерството на отбраната], защото това наистина е един вид PR-приятелски начин да се води безкрайна война“, коментира Семлер.

Източник:The Intercept
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.