Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Новият български патриарх Даниил: Не съм се стремял към тази длъжност, приемам кръста на патриаршеското служение

„Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност, като ме избра за това служение, той ще ми бъде и помощник, защото Господ възлага бреме, но и спасява. И защото сам ни е казал, че без него не можем да вършим нищо, но и че е с нас през всички дни до свършека на света“, заяви новият ръководител на Българската православна църква патриарх Даниил. „В днешното объркано време всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие“, добави  патриархът.

„Със съзнанието за своето недостойнство за това високоотговорно служение, но и с вяра и послушание към Божията воля, изразена чрез волеизязвлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни църква, свещеноначалието, клира и правослвания народ, както и при свидетелството на възлюбените и дълбокоуважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес“, каза още той.

„Това ни задължава в предстоящото ни служение да бъдем подкрепа във вярата и живота по Бога на повереното ни духовно паство, отстояване чистотата на христовите вяра и благочестие, насърчение по пътя към спасение на духовниото ни паство. В съвременния свят сме свидетели как бунтът на мнозина човеци срещу Бога води до узаконяване и налагане греха за норма в обществото. За съжаление, размиването на понятията за добро и зло, за истина и лъжа, оказва своето неизбежно влияние върху църковния народ и междуцърковните отношения“, каза още патриарх Даниил.

Предметът „Религия“ е много важно да се изучава, заяви пред журналисти водачът на БПЦ, като посочи, че сега в училище тези часове са по желание и факултативно, но трябва да станат задължителни. Патриарх Даниил допълни, че тези, които изповядват друга религия, трябва да изучават своята.

„Тези, които не са православни, ще могат да изучават католицизъм, ислям, протестантство, етика или философия“, добави патриарх Даниил.

Той посочи, че всички се нуждаем от вяра – и млади, и стари. „Нима старите, които живеят в отчаяние и в самота, не се нуждаят от подкрепа?“, попита патриархът и допълни, че Господ е дал живота си, жертвал се е за всяка човешка душа.

69 от 138 членове на Синода гласуваха за Даниил. Другият кандидат, митрополит Григорий Врачански, получи 66 гласа.

През септември миналата година видинският митрополит Даниил критикува решението на българските власти да изгонят архиепископ Василий от Руската православна църква и двама беларуски свещеници, обвинени в прокарване на руски геополитически интереси. Освен това той отказва да признае разколническата православна църква на Украйна (ПЦУ) и остро критикува Вселенската патриаршия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.