Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Новият руски свръхзвуков МиГ-41 с „космически възможности“ ще направи първия си полет през тази година

МиГ-41, новаторски самолет, притежаващ космически възможности, ще направи първия си полет през тази година. Тази превъзхождаща машина се очаква да се присъедини към редиците на руските ВВС в рамките на следващите 2-3 години. Това съобщи специализираният военен сайт bulgarianmilitary.com.

МиГ-41 е без аналог в своя клас и се очаква да замени МиГ-31. Докато техническите спецификации на тази нова разработка остават неразкрити, се спекулира, че МиГ-41 ще може да лети със скоростта на свръхзвуковите разузнавателни самолети на голяма височина. Тази отличителна черта се разработва и в американските, и китайските модели на такъв тип изтребители.

МиГ-41 ще работи в близки до космоса условия, постигайки скорости над Mach 3. Твърди се, че самолетът е способен да изстрелва сателити в ниски околоземни орбити и да прехваща хиперзвукови ракети. Тези смели твърдения накараха САЩ да нарекат МиГ-41 „фантазия“. Въпреки че е преждевременно окончателно да се категоризира МиГ-41 като плод на въображение или блъф, изглежда, че има значителен напредък в рамките на руския проект ПАК ДП, пише в анализа си bulgarianmilitary.com.

Разработчиците на самолета твърдят, че МиГ-41 ще постигне скорости, вариращи от Мах 4 до 4,5, доближавайки се до хиперзвукови скорости. Идеята за изстрелване на сателити не е особено новаторска, но конструкторите започнаха открито да обсъждат способността на самолета да разполага с противоспътникови ракети.

Самолетът принадлежи към поколение 5 ++ и дори към 6-то поколение. Авиониката е предназначена не само за пилотиран полет. Няма нужда човек да носи претоварвания от 9G, така че е осигурена работа в безпилотен режим.

До 6-то поколение самолетите ще трябва да имат:

  • Пълна скритост от радари благодарение на подобрена стелт технология;
  • мрежови способности с висока интеграция с други въздухоплавателни средства и сухопътни войски;
  • ефективност на полета при всички скорости;
  • възможността за безпилотен режим;
  • увеличен обхват на откриване и проследяване на множество цели;
  • лазерни оръжия

Руските конструктори са натоварени със задачата да осигурят свръхманевреност. Как са успели да разрешат противоречието между почти хиперзвуковата, от една страна, и стелт технологията, от друга, остава голяма тайна. Известно е, че когато самолетът достигне 3000 км/ч, всички известни стелт покрития започват да се разпадат бързо и скоро „голият“ самолет става ясно видим на екрана на радара.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.