Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Новото правителство на Полша ликвидира обществените медии

Министърът на културата на Полша Бартломей Сенкевич обяви, че поставя в ликвидация държавните телевизия, радио и новинарска агенция.

Проевропейска коалиция, оглавявана от Доналд Туск, пое властта в Полша този месец и започна основен „ремонт“ на държавните медийни институции, които според новите управляващи са се превърнали в пропагандни издания по време на осемте години на власт на националистическата партия „Право и справедливост“.

Промените предизвикаха силна опозиция от страна на загубилата изборите „Право и справедливост“, която твърди, че новото правителство е заобиколило нормалната парламентарна процедура при прилагането им.

Ходът за ликвидация на обществените медии следва решението на президента Анджей Дуда, съюзник на „Право и справедливост“, да наложи вето на предложенията на новото правителство за разходи за финансиране на обществените медии.

„Поради решението на президента на Полша да спре финансирането на обществените медии, реших да поставя в ликвидация компаниите Telewizja Polska SA, Polskie Radio SA и Polska Agencja Prasowa SA“, се казва в изявление на министъра на културата Бартломей Сенкевич, публикувано в социалната мрежа X/Twitter.

„В настоящата ситуация подобни действия ще гарантират продължаването на дейността на тези компании, ще извършат необходимото преструктуриране и ще предотвратят съкращенията на служители в горепосочените компании”, пише в изявлението на Сенкевич. „Състоянието на ликвидация може да бъде оттеглено по всяко време от собственика на дружествата, който е държавата“, добави той.

Депутатът от опозиционната партия „Правo и справедливост“ Йоана Лихочка написа в X/Twitter, че „правителството на Туск унищожава полските медии“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.