Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 18 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

НС реши да отложи с 1 г. забраната на руския петрол

Икономическата комисия в НС реши да отложи с 1 г. прекратяването на дерогацията на „Лукойл“ за работа с руски суров петрол. В този период рафинерията ще намалява поетапно количествата на сорт „Урал“. Министърът на икономиката Богдан Богданов предупреди за очакван ръст в цените на горивата и недостиг, ако без подготовка се премине към нефт, който не е от Русия.

„Рисковете са големи, особено за 30-дневния срок, както е заложено в момента. Не мога да прогнозирам какви биха били точно цените, но цените ще се повишат значително и тук трябва да се каже, че ще има и възможности за спекула и дори недостиг на горива“, заяви министърът на икономиката.

Според него отпадането в 30-дневен срок, както е заложено в момента, крие след себе си серизони рискове.

„От една страна, доставка на суров петрол. Това, което видяхме, че в крайна сметка последната една година нямаме направена почти никаква подготовка. „Лукойл“ не бяха подали план-график, не бяха дали конкретните мерки и стъпки, които ще предприемат. Това се случи в началото на септември. Това е една от причините ние да базираме нашите изчисления на доклад, който беше изготвен и от Съвета за сигурността към МС и там сме отчели конкретните рискове. Разбира се, доставка на горивата – това е доставка на суров петрол. Това е единият риск и трябва време, за да се договори.“

„Другият риск, който е чисто логичистичния, при товарене вече нови количества, които пък ако са извън Босфора, доставчиците, това отнема и логистично време, за да стигне до рафинерията. Трябва да се знае, че работата на рафинерията към момента е организирана така, че да има ритмични доставки, няколко танкера на месец, което значи, че на всеки горе долу 6 дни ние получаваме по един танкер на рафинерията, който да бъде обработен. Към момента това е основният казус, че при отпадане на дерогацията трябва да имаме, първо, договорените количества суров неруски петрол, който да се обработва в рафинерията. Тези количества да бъдат договорени с такива параметри, че в крайна сметка да има ритмични доставки, но и качеството на суровината, която ще получаваме, което означава, че тук говорим за дългосрочни договори, които да бъдат подписани от оператора, а не спот сделки, така наречени на пазара, които от една страна да са по-висока цена и които съществено биха повлияли на цените на крайните потребители.“

„Трябва да осигурим и транспорта. Това нещо е много важно, транспортът до „Росенец“, така че рафинерията да не спира своята дейност. Но другото важно нещо, освен самата дерогация и преминаването на изцяло неруски петрол това, което ние държим да бъде обсъдено, е капацитетът на рафинерията да бъде поддържан и една от нашите тези е, че ние трябва да вземем средните обороти, които са генерирани от рафинерията през последните години. Защото много бързо може да се мине на 100% неруски петрол, ако значително съкратим производствения процес и ограничим количествата сурова продукция, която рафинерията обработва“, каза министърът.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.