Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нургюл е сама в Баку, защото българската федерация по шахмат е с отнет лиценз

Огромният успех на Нургюл Салимова на световното първенство в Баку разкри една печална истина, пред която са изправени много талантливи български състезатели  – 20-годишното момиче е съвсем само, докато състезателите, които победи, са с голям екип от треньори, психолози и се радват на подкрепата на държавите си. Не и нашето момиче. Нургюл плаща сама за участието си в състезанието, в което стигна до финала. Съвсем сама. Причината е, че Българската федерация по шахмат е с отнет лиценз.

Европейският шахматен съюз сигнализира, че през 2014 година тогавашната Българска федерация по шахмат с президент Силвио Данаилов е получила държавно финансиране и е организирала първенства, които липсват в международния календар – Европейско индивидуално първенство за жени в Пловдив и Европейски индивидуални купи по шахмат за мъже и жени в Албена. Преведените от държавата средства са отишли в офшорна фирма в Делауер, носеща името Европейски шахматен съюз. По същото време президент на Европейския шахматен съюз е Силвио Данаилов.

Междувременно лицензът на Българската федерация по шахмат изтича и поради обоснованите съмнения за злоупотреби, не е подновен от администрацията на тогавашния министър на младежта и спорта Красен Кралев.

Въпреки скандалите по-голяма част от деятелите му се обединяват в нова организация – Българска федерация по шахмат 1928, която получава легитимация от държавата.

Министерството на младежта и спорта завежда дело за възстановяване на пренасочените към офшорката от Силвио Данаилов суми.

През януари 2019 г. Софийски градски съд отсъжда, че нелегитимната вече Българска федерация по шахмат е изразходвала неправомерно поне 684 540 лв., които трябва да възстанови на държавата. Вземането е обезпечено с наложена възбрана върху скъп имот в София.

През лятото на 2022 г. служебният министър на спорта Весела Лечева отнема лиценза на Българска федерация по шахмат 1928. Няколко месеца по-късно го предоставя на новосформираната Българска федерация по шахмат 2022 с председател Васил Антонов – бивш депутат от БСП. Новата организация обаче не е призната от Международната федерация по шахмат (ФИДЕ), за която легитимна е старата. От ФИДЕ заявяват, че няма да признаят за легитимна организация, в която участват хора от управлението на Силвио Данаилов. А Васил Антонов е именно такъв. Това тяхно становище е потвърждавано многократно и за него са уведомени всички спортни министри, включително Весела Лечева. Въпреки това тя лицензира федерацията, оглавявана от Антонов, което отново поставя българския шах в патова ситуация.

Докато тече процеса на лицензирането Весела Лечева сваля и възбраната върху апетитния имот в София и така вече няма гаранция, че държавата ще успее да прибере парите, за които се доказа, че са усвоени от Силвио Данаилов.

И в този скандал от отнети и раздадени лицензи Нургюл изкачва без държавна подкрепа стълбичката на световния шах, представяйки България – с две федерации – едната легитимна у нас, другата по света. Но без финансиране и подкрепа.

Източник:novsport.com
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.