Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нуждите на Израел са по-спешни от тези на Украйна: председателят на Конгреса на САЩ

Последното искане на президента на САЩ Джо Байдън за финансиране на Украйна ще бъде оставено на заден план, тъй като американските законодатели гласуват тази седмица по-належащия им приоритет – да помогнат на Израел във войната му с „Хамас“, разкри новоизбраният председател на Камарата на представителите Майк Джонсън.

„Ще придвижим самостоятелен законопроект за финансиране на Израел тази седмица в Камарата“, заяви Джонсън в интервю за Fox News. – „Знам, че нашите колеги, нашите републикански колеги в Сената, имат подобна мярка“. Той не даде индикации кога Камарата може да се заеме с последния предложен пакет от финансова помощ за Украйна.

Байдън призова за групиране на помощта както за Украйна, така и за Израел в един законопроект за спешно финансиране в размер на 106 милиарда долара, вместо да позволи на депутатите да гласуват по въпросите поотделно. Неговата администрация представи по-рано този месец план за предоставяне на допълнителни 61,4 милиарда долара за финансиране на Украйна, 14,3 милиарда долара за Израел и 9,2 милиарда долара за хуманитарна помощ в двете страни.

По-рано Конгресът одобри 113 милиарда долара помощ за Украйна в четири пакета, но опозицията сред републиканците срещу по-нататъшното финансиране на Киев се увеличава. Повечето депутати от Камарата на представителите, които са мнозинството, сега се противопоставят на изпращането на повече помощ за Украйна, а борбите по въпроса сред републиканците допринесоха до отстраняването по-рано този месец на предшественика на Джонсън като председател на Камарата на представителите – Кевин Маккарти.

Джонсън прогнозира, че самостоятелният законопроект за Израел ще спечели силна двупартийна подкрепа както в Камарата, така и в Сената. „Намерението ми е да не използвам това за партийни политически игри“, каза той. – „Това е много сериозен въпрос“.

Новият говорител, който е скептичен по отношение на помощта за Киев, заяви в интервю за Fox, че администрацията на Байдън не е предоставила пътна карта за това, което очаква да постигне с голямата помощ за Украйна и как планира да сложи край на конфликта. От друга страна, той няма такива резерви относно подкрепата за Израел.

„Ние вярваме, че това е належаща и неотложна нужда“, каза Джонсън. – „Има много неща, които се случват по света, с които трябва да се справим и ще го направим, но точно сега това, което се случва в Израел, изисква незабавно внимание и мисля, че трябва да отделим това и да го прокараме.“

„Това е приоритет за нашата страна“, каза той на срещата на върха на Републиканската еврейска коалиция в Лас Вегас. – „Ще застанем до приятелите си.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.