Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ню Йорк потъва под тежестта на 6 000 небостъргачa, предупреждават учени

Ню Йорк потъва, предупреждават авторите на научно изследване, публикувано в сп. „Бъдещето на Земята“. Те са изследвали потъването или утаяването на седименти под града и са установили, че градът потъва средно с 1 до 2 милиметра годишно. Някои части обаче потъват още по-бързо.

Пристанищният град с население от 8,2 милиона души е разположен на устието на река Хъдсън и крайбрежието на Северноатлантическия океан, и е малко над морското равнище.

Тъй като морското равнище продължава да се покачва, постоянното потъване на града вероятно ще се превърне в още по-голям проблем.

„Целта на изследването е да се повиши осведомеността, че всяка допълнителна висока сграда, построена в крайбрежни, речни или езерни условия, може да допринесе за бъдещия риск от наводнения“, казва геологът Том Парсънс от Геоложката служба на САЩ, който е един от авторите заедно с колеги от Университета в Роуд Айлънд.

Екипът на Парсънс изчислява кумулативното тегло на сградите на приблизително 1,68 трилиона паунда – и това дори не включва пътища, тротоари, мостове, железопътни линии и други части на града. Те също така разгледат почвените субстрати под града, откривайки богати на глина почви заедно с пясък и тиня – всички склонни към потъване. Има и по-малки скални оголвания, които издържат на тежестта на строителството много по-добре.

Ню Йорк има повече от 6 000 високи сгради, 274 от които са небостъргачи, високи над 492 фута. Те включват извисяващи се структури като Емпайър Стейт Билдинг, 30 Хъдсън Ярдс и Единния световен търговски център, които имат повече от 100 етажа.

„Ню Йорк е емблематичен за нарастващите крайбрежни градове по целия свят, при които се наблюдава, че потъват, което означава, че има споделено глобално предизвикателство срещу нарастващата опасност от наводнение“, казват изследователите.

Всъщност Ню Йорк е само един от многото крайбрежни метрополиси, изправени пред проблем с потъването на фона на покачващите се морски води. Индонезийската столица Джакарта, например, потъва със зашеметяваща скорост от 11 сантиметра годишно. До 2050 г. 1/4 от града се очаква да бъде под вода. Джакарта е с население от около 10,5 милиона души.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.