Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Ню Йорк Таймс“ потвърди автентичността на видеото с екзекуцията на руски военнопленници в Украйна

Американският вестник „Ню Йорк Таймс“ твърди, че е проверил автентичността на видеоклипове, които се появиха онлайн миналата седмица, за които се твърди, че показват екзекуцията на пленени руски войници от украински войски. Мъжете „изглежда са били застреляни от близко разстояние“, според вестника.

Събитията, показани в клиповете, са се случили в село Макеевка в Луганска народна република в средата на ноември, съобщи вестникът в неделя.

„Видеата, чиято автентичност е потвърдена от Ню Йорк Таймс, предлагат рядък поглед към един ужасен момент от войната, но не показват как или защо са били убити руските войници“, пише американският вестник, като добавя, че това, което всъщност се е случило с войниците, остава „мистерия“.

Изданието обаче отбеляза, че съдейки по кадрите, „най-малко 11 руснаци са били застреляни от упор, след като един от техните колеги внезапно открива огън по украински войници, стоящи наблизо“.

Ню Йорк Таймс също цитира д-р Рохини Хаар, медицински съветник в „Лекари за правата на човека“, който казва, че „убийството или раняването на боец, който, след като е сложил оръжие или вече няма средства за защита, се е предал по свое усмотрение“ е нарушение на законите на международния въоръжен конфликт.

„Изглежда, че повечето от тях са били простреляни в главата. Има локви кръв. Това показва, че те просто са били оставени там мъртви. Изглежда, че не е имало усилия да  им помогнат“, твърдид-р Хаар.

В едно от видеата, които се появиха в социалните мрежи, руските военнослужещи бяха показани как се предават на киевските войски и лежат на земята, преди втори клип да покаже телата им да лежат неподвижно в локви кръв. Друго видео без звук, за което също се смята, че е направено на мястото, се предполага, че показва руски войник, който излиза от сграда и стреля по украинците.

Русия определи клиповете като доказателство за „умишлено и методично убийство“ на нейни войници от Украйна. ООН призова за разследване на видеоклиповете, като Киев обеща да разследва случая.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.