Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Ню Йорк Таймс“ съди ЕК заради кореспонденцията на Фон дер Лайен с Pfizer

„Ню Йорк таймс“ съди Европейската комисия заради отказа й да публикува текстови съобщения между нейния председател Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

Вестникът ще се изправи срещу адвокатите на ЕС в най-висшия съд на Евросъюза, твърдейки, че Комисията е изправена пред правно задължение да публикува съобщенията, които биха могли да съдържат информация за сделките за закупуване на ваксини срещу COVID-19 на стойност милиарди евро.

Делото беше заведено на 25 януари и публикувано в публичния регистър на Съда на Европейския съюз в понеделник, но все още няма подробна информация, която да е достъпна онлайн. Двама души, запознати с въпроса, потвърдиха подробностите по случая пред „Политико“.

„Ню Йорк таймс“ отказа да коментира случая. В изявление на изданието се казва: „The Times подава много искания за достъп до информация. На този етап не можем да коментираме темата на това дело“. ЕК също отказа коментар.

Делото следва разследване от януари 2022 г. на Европейския омбудсман Емили О’Райли, което установи лошо управление в опитите на Комисията първоначално да възстанови текстовите съобщения, след искане за публичен достъп от журналиста Александър Фанта. Разследването на омбудсмана установи, че Комисията не е поискала изрично от личната служба на председателя да търси текстови съобщения.

В отговор еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви, че текстовите съобщения може да са били изтрити поради техния „краткотраен, ефимерен характер“.

Германският всекидневник „Билд“ по-рано заведе серия от дела срещу Комисията с искане за разкриване на документи, свързани с преговорите за закупуване на ваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca.

Докато няколко от жалбите му бяха отхвърлени от съдилищата, Bild – която подобно на POLITICO е собственост на издателя Аксел Шпрингер – получи някои документи, свързани с разговорите, включително кореспонденция по имейл, започваща през юни 2020 г. Никаква информация за предишните контакти на Фон дер Лайен с главния изпълнителен директор на Pfizer Бурла обаче не излезе наяве в резултат на съдебния спор на Bild.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.