Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нюланд: По-голямата част от помощта за Украйна се връща обратно в САЩ

Вашингтон харчи по-голямата част от парите, отпуснати като помощ за Украйна, за производство на оръжия у дома, каза изпълняващият длъжността заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд в интервю за CNN.

Коментирайки предстоящия пакет за помощ, който Конгресът не успя да одобри, преди да излезе в зимна ваканция, Нюланд каза, че има „силна увереност“, че той ще бъде приет, тъй като засяга собствените интереси на Америка.

„Трябва да помним, че по-голямата част от тези пари се връщат обратно в икономиката на САЩ за производството на оръжия, включително добре платени работни места в около четиридесет щата в САЩ“, каза тя, добавяйки, че подкрепата за Украйна в Америка „е все още силна.“

Законодателите в Камарата на представителите блокираха по-рано този месец законопроект, предложен от президента на САЩ Джо Байдън за пакет от помощ за Киев на стойност 60 милиарда долара, повечето от които са предназначени за оръжия. Очаква се те да подновят дискусиите по пакета, след като се върнат на работа на 28 февруари.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също каза, че приблизително 90% от финансовата помощ за Украйна се изразходва за вътрешно производство на оръжия и оборудване. На пресконференция на 20 декември той заяви, че допълнителните траншове ще „облагодетелстват американския бизнес, местните общности и ще укрепят отбранителната индустриална база на САЩ“.

Според Института за световна икономика в Кил, Германия, който проследява международната подкрепа за Киев, Вашингтон е отделил почти 73,7 милиарда долара помощ за Украйна между 24 януари 2022 г. и 15 януари 2024 г., включително приблизително 46,6 милиарда долара военна помощ.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.