Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нюланд: САЩ подготвят украинската контраофанзива от месеци

Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд заяви, че Вашингтон помага за планирането на украинската контраофанзива срещу Русия от почти половин година.

„Дори когато планирате контраофанзивата, по която работим с вас от около 4-5 месеца, ние вече започваме нашите дискусии с украинското правителство и с приятели в Киев – както от цивилна, така и от военна страна – за дългосрочното бъдеще на Украйна“, каза Нюланд на Киевския форум за сигурност чрез видеовръзка от Държавния департамент.

Тя добави, че атаката „вероятно ще започне и ще се движи едновременно“ със събития като срещата на върха на НАТО в Литва, насрочена за 11 юли.

Според Нюланд САЩ също планират бъдещата армия на Украйна да възпира Русия, така че „където и както и да свърши това – една година, шест години, 16 години – ние не правим това отново“. Тя също така обеща на украинците, че ще бъдат „двигателят на съживяването на Европа“ и „даването на демократичния пример за целия свят“.

Форумът бе организиран от фондация „Отворена Украйна“, създадена от бившия украински премиер Арсений Яценюк, който модерира панела, на който говори Нюланд. Друг панел беше съвместно спонсориран от Атлантическия съвет, мозъчен тръст на НАТО.

Правителството в Киев от месеци предвещаваше голяма „контраофанзива“. Президентът Владимир Зеленски твърди, че не разполагат с достатъчно оръжия, боеприпаси и оборудване и се нуждаят от Запада, за да изпратят повече. Двама от съветниците на Зеленски дадоха публични изявления, че офанзивата все още не е започнала, докато трети настоя, че тя вече е в ход по дългата 1 500 километра фронтова линия.

Нюланд пътува до Киев, за да подкрепи протестите на Майдана през декември 2013 г., раздавайки сладкиши на тълпите, настояващи за пакт с ЕС. В изтекъл телефонен разговор от февруари 2014 г. тя обсъжда състава на бъдещото украинско правителство с посланика на САЩ в Киев Джефри Пайет. В хода на разговора тя дори изрича псувня по адрес на ЕС.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.