Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Нюзуик“: ЦРУ има „сив флот“ за тайни доставки от Източна Европа за Украйна

ЦРУ има агенти на терен в Украйна и управлява тайна мрежа за доставки, за да помогне на правителството в Киев да се бори с Русия, съобщи „Нюзуик“, позовавайки се на анонимни източници в правителството на САЩ.

„ЦРУ беше в центъра на войната още преди да започне“, се твърди в статията, написана от журналиста Уилям Аркин. Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс посети Москва през януари 2022 г. и въпреки че не успя да убеди Русия да не „нахлува“, накара Кремъл да приеме американските „правила“, според „Нюзуик“.

„Правилата“ гласят, че Вашингтон и Киев „няма да предприемат никакви действия, които биха могли да застрашат самата Русия или оцеляването на руската държава“. В замяна Москва „няма да ескалира войната извън Украйна или да прибегне до използването на ядрено оръжие“, твърди медията.

„На САЩ се пада да наложат тези обещания“, заяви високопоставен служител на военното разузнаване пред „Нюзуик“ при условие за анонимност. Журналистът твърди, че е разговарял с „над дузина“ служители и експерти от разузнаването в хода на тримесечно разследване.

Източниците на „Нюзуик“ признаха, че ЦРУ провежда кампания за подкрепа на Украйна, базирана в Полша, включително „сив флот“ от търговски самолети, превозващи оръжия и други материали през Централна и Източна Европа. Агентите на ЦРУ също „влизаха и излизаха от Украйна на тайни мисии, за да подпомагат операциите с нови оръжия и системи“, но винаги се опитваха да „избегнат пряка конфронтация с руските войски“.

„Дали ЦРУ е на терен вътре в Украйна? Да, но това не е престъпно“, твърди друг висш разузнавач, който го представя като част от усилията на администрацията на Байдън да „държи американците далеч от опасността и да увери Русия, че няма нужда да ескалира“.

Проблемът обаче изглежда е, че Украйна не следва „правилата“ на Байдън. „Нюзуик“ обвинява Киев за атаката срещу газопроводите „Северен поток“, бомбардировките на Керченския мост и атаките с дронове срещу руски военновъздушни бази и Кремъл. Тези атаки „повдигнаха въпроси“ дали ЦРУ знае достатъчно за украинските планове, „за да им влияе и да се придържа към тайното им споразумение с Москва“.

Сега агенцията е „толкова несигурна за мисленето и намеренията на Володимир Зеленски, колкото и за тези на  Владимир Путин“, се твърди в статията.

„ЦРУ научи с атаката на Кримския мост, че Зеленски или няма пълен контрол над собствената си армия, или не иска да знае за определени действия“, според анонимния служител на военното разузнаване.

Междувременно самият Зеленски каза точно обратното на твърденията в статията. „Нямаме никакви тайни от ЦРУ“, заяви украинският президент пред CNN, коментирайки посещението в Киев на директора на американското разузнаване Уилям Бърнс преди четири дни.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.