Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Обгазяване със серен диоксид 6 пъти над нормата в Димитровград

Въздухът на Димитровград е бил замърсен със залпова емисия на серен диоксид днес от 10 до 13 ч.

Автоматичната измервателна станция (АИС) „Раковски“ е отчела превишение на алармения праг за газа в продължение на три часа от 10 часа тази сутрин със стойности съответно 826,29 микрограма, 2002,42 микрограма и 1075,02 микрограма на кубик въздух, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково. Средночасовата норма на превишение е 350 микрограма на кубик, или отчетената най-висока стойност е почти 6 пъти над допустимата.

Към 13 часа показателите са спаднали до 404,04 микрограма на кубик, а с това и необходимостта от предприемане на предпазни мерки спрямо населението при превишение. РИОСВ-Хасково и регионалната лаборатория продължават да следят данните за концентрациите на серен диоксид и останалите атмосферни замърсители, контролирани в пункт АИС „Раковски“, уверяват от екоинспекцията. От там допълват, че РИОСВ е направила предписание за намаляване на работните мощности на Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „Марица 3“ и в момента се извършва проверка на място.

На 4 септември т. г. бе отчетено 11-то превишение за годината на средночасовите норми на серен диоксид в Димитровград, но в този ден ТЕЦ „Марица 3“ бе спряна. Днес проверка бе извършена и се констатира, че нашите емисии са в рамките на допустимото, коментира за БТА главният юрист на централата Юлиян Семерджиев. Той допусна, че има технически проблем с АИС „Раковски“, тъй като при такива високи стойности хората трябва да ходят с противогази, което не е била днешната реалност в общинския център.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.