Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Обиски в централата на партията на Макрон, разследват незаконно финансиране

Следователи са извършили обиски в парижките офиси на партията на френския президент Еманюел Макрон и американската консултантска фирма McKinsey & Company, съобщи Le Parisien в сряда. Властите подозират, че McKinsey незаконно е финансирала кампаниите на Макрон през 2017 и 2022 година.

Обиските в централата на партията на Макрон „Ренесанс“ и френския клон на McKinsey, са извършени във вторник сутринта, пише вестникът.

Представители на „Ренесанс“ потвърдиха, че е имало претърсване в централата на партията, но заявиха, че то се фокусира единствено върху „предизборната страна“ на офиса. McKinsey също потвърди, че помещенията на фирмата са били претърсени, добавяйки, че ще „сътрудничи изцяло на публичните власти“.

Разследването на връзката Макрон/Мак Кинси беше обявено от Националната финансова прокуратура на Франция в края на миналия месец. Въпреки че прокуратурата не разкри повече подробности, заяви, че разследването е свързано с медийни разкрития, според които McKinsey е подкрепила президентските кампании на Макрон през 2017 и 2022 г. и на свой ред е получила доходоносни държавни договори, след като Макрон е спечелил властта.

Доклад на френски сенатори, публикуван през март, установи, че при управлението на Макрон френското правителство е подписало договори на стойност най-малко 2,4 милиарда евро с консултантски фирми от 2018 г. насам, което е  два пъти повече от разходите на предишните администрации.

Офисите на McKinsey също бяха обискирани от митническите служители през май, като част от разследване на предполагаеми данъчни измами.

Финансирането на кампаниите във Франция е строго контролирано и финансирането на кандидатите за президент от частни компании е незаконно. Индивидуалните дарения също са силно регулирани.

Макрон твърди, че не е нарушил закона и  че „няма от какво да се страхува“ заради започналото разследване.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.